CIWF+wil+Nationaal+Hitteplan+Veehouderij
Nieuws
© zonnehoeve

CIWF wil Nationaal Hitteplan Veehouderij

Dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming Nederland (CIWF) roept staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) op een Nationaal Hitteplan voor de veehouderij op te stellen.

In het hitteplan moeten onder meer heldere en strikte maatregelen staan over diertransporten, paraatheid van brandweer voor verkoeling van stallen en noodhulp voor landbouwdieren.

Terwijl al langer bekend was dat de huidige hittegolf eraan zat te komen, ontbrak het aan voorbereiding, stelt Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland.

Tips

Laugs signaleert wel dat de wil om tot een goede dierenwelzijn te komen er zeker is. Zo geven boeren elkaar online tips over wat te doen in een te warme stal.

Ook zijn tussen Vee&Logistiek Nederland, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en slachterijen afspraken gemaakt over diertransporten.

Improviseren

'De sector improviseert dus omdat een duidelijk, nationaal gecoördineerd plan ontbreekt', concludeert Laugs. 'Het ministerie heeft strakke plannen over wat te doen bij een uitbraak van een dierziekte in de veehouderij.'

Maar bij een hittegolf is er volgens hem geen enkel plan, terwijl die alle dieren raakt. 'Het Nationaal Hitteplan moet de meest kwetsbare groepen in de samenleving beschermen, daar horen landbouwdieren ook bij.'

Hittestress

Dieren hebben veel last van de hitte, zeker in de dichte stallen en op transport. Koeien kunnen al hittestress hebben bij 21 graden en varkens vinden moeilijk verkoeling, doordat ze niet kunnen transpireren.

Het CIWF is nu een campagne gestart om ook voor dieren een Nationaal Hitteplan te krijgen.

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer