Gelderland: 27 PAS-meldingen eerste dag

Op de eerste dag dat de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) in werking was, 1 juli, zijn bij de provincie Gelderland 27 meldingen bij de provincie binnen gekomen en 45 vergunningsaanvragen.

Gelderland%3A+27+PAS%2Dmeldingen+eerste+dag
©

Het gaat om bedrijven die willen uitbreiden en daarbij stikstof uitstoten.

Kinderziekten Aerius

Meteen werd duidelijk dat het rekenprogramma AERIUS nog wat bugs en kinderziektes heeft. Dit programma is in juni enkele weken uit de lucht gehaald en ging op 1 juli 's nachts, bij de inwerkingtreding van de PAS, weer online.

De medewerkers van het landelijke AERIUS-team houden de vinger aan de pols en verhelpen zo snel mogelijk fouten die optreden. Wel kan dit tot gevolg hebben dat de website AERIUS niet altijd bereikbaar is.

Bedrijven moeten via deze webiste hun activiteiten aangeven. Uit de berekening wordt dan helder of zij kunnen volstaan met een melding of een vergunning aan moeten vragen.

Honderd vergunningaanvragen

Op 30 juni zijn in Gelderland tot laat nog vergunningaanvragen ingediend, zo'n 100 stuks in de laatste week. Dit zijn bedrijven die op basis van het oude systeem een vergunning aanvragen.

Tot 1 juli ging dat via het opkopen van rechten van agrariers die stoppen of via salderen.

Zandgrond provincies

De verwachting is dat met name in de provincies Gelderland, Overijssel, Brabant en Limburg een groot beroep zal worden gedaan op de PAS om daarmee bedrijfsontwikkelingen mogelijk te maken maar ook de natuur te beschermen.

Op de zandgronden van deze provincies is de gevoeligheid van de natuur voor stikstof groot.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer