Smartphone ziet BST in melk

Onderzoekers van de groep Biomedische Technologie van Technische Universiteit Eindhoven gaan een test ontwikkelen om het verboden groeihormoon BST aan te tonen in de melk en het bloedserum van koeien.

Smartphone+ziet+BST+in+melk
© Nieuwer Oogst

Bijzonder aan de nieuwe methode is dat het gebruik van het hormoon ter plekke snel en eenvoudig is vast te stellen met een smartphone.

De Eindhovense onderzoekers werken samen met het instituut voor voedselveiligheid RIKILT van Wageningen UR en het Arnhemse bedrijf EuroProxima.

Recombinant bovine somatropine (BST) is een hormoon dat kan worden gebruikt om de melkproductie van koeien te verhogen. Het wordt met name in de Verenigde Staten toegepast, waar het niet verboden is.

Dat is in Europa wel geval. Handhaving van het verbod is echter lastig, omdat er nog geen betrouwbare tests op de markt zijn.

Kleurverandering

In de test wordt serumeiwit aan de melk toegevoegd. Dit eiwit bindt zich aan de antilichamen, die de koe heeft aangemaakt tegen BST, waarna het melk-eiwtmengsel verkleurt van blauw naar groen. Die kleurverandering is vervolgens met de smartphone te meten.

De kans is overigens groot dat met de test wordt aangetoond dat het hormoon in Europa nauwelijks wordt toegepast.

Koeien kunnen van dit hormoon onder meer uierontstekingen en beenproblemen krijgen. Daarmee is het gebruik niet goed voor de levensduur en daarmee voor het economisch rendement van het bedrijf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer