Onderzoek+relatie+substraat+en+potworm
© Nieuwe Oogst

Onderzoek relatie substraat en potworm

Toeleverancier Horticoop onderzoekt of er een relatie is tussen de problemen met de larven van de potworm Lyprauta en het gebruik van barksubstraat.

In de teelt van orchideeën is de laatste tijd veel te doen over Lyprauta. De larven van deze potworm brengen veel schade toe aan jonge wortels van potorchideeën.

Door de vreterij produceren de planten minder takken en duurt de opkweek langer. Onder kwekers bestaat vanaf het begin van de problemen het vermoeden dat de Lyprauta afkomstig is uit het geleverde barksubstraat.

Duidelijkheid verschaffen

Horticoop zegt zich de zorgen van de kwekers te kunnen voorstellen en wil het onderzoek uitvoeren om duidelijkheid te verschaffen. De producent wijst er echter op dat de potwormen nog nooit gevonden zijn in onbeteeld substraat.

Horticoop gaat ervan uit dat veranderende teeltomstandigheden en het wegvallen van bepaalde bestrijdingsmiddelen de huidige problemen met Lyprauta veroorzaken.

Substraatmonsters

Onderzoekers van Wageningen UR (WUR) en veredelingsbedrijf Anthura analyseerden eerder verschillende substraatmonsters op de aanwezigheid van Lyprauta. In geen enkele van de aangeboden proefmonsters werden muggen of larven aangetoond.

Om de betrouwbaarheid van de uitslag te vergroten, zullen de onderzoeken worden herhaald in een periode dat de Lyprautadruk op kwekerijen groter is. In het onderzoek wordt ook gekeken naar mogelijkheden om barksubstraat te ontsmetten.

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  20 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
Meer weer