Vinger aan de pols voor leden

Voor het vierde jaar op rij blijkt uit monitoring dat de Reststoffenenergiecentrale (REC) van Omrin in Harlingen geen schadelijke effecten op gewassen en producten in de buurt heeft. LTO Noord Franekeradeel/Harlingen staat aan de wieg van dit onderzoek.

Henriët DijkIn 2005 benaderde Omrin LTO Noord met de boodschap dat het bedrijf een centrale wil bouwen waar niet-herbruikbaar afval wordt verbrand om energie uit te winnen. ‘Als LTO hebben we ingestoken op twee sporen’, vertelt afdelingsvoorzitter Hendrik Sijtsma. ‘We zeiden ‘nee’ tegen de komst en we tekenden bezwaar aan. Tegelijkertijd bleven we in gesprek met Omrin. Mocht de centrale er komen, dan wilden we dat deze voor de landbouw goed gewaarborgd zou zijn.’

Onbekende wereld

De afdelingsbestuursleden belandden in een voor hen onbekende wereld. Daarom keken ze bij andere afvalverbranders, hadden ze gesprekken met deskundigen en kregen ze ondersteuning vanuit LTO Noord. ‘Zo hebben we voor tuintjes als meetpunten gekozen en niet voor digitale snuffelpalen, omdat die laatste juist de kleine afwijkingen waar het hier om gaat niet meten’, aldus Sijtsma.
In de vijf ‘tuintjes’ staat ‘s zomers spinazie en ‘s winters boerenkool, oftewel ‘verklikkergewassen’. Ook hangt er kalkpapier. Bij melkveehouders die in het maximum depositiegebied zitten, worden melkmonsters genomen. ‘De meetpunten zijn door onderzoekers aangewezen. Er staat ook een tuintje bij een echte tegenstander van de REC’, zegt Sijtsma.
Toen duidelijk werd dat de REC er zou komen, had de afdeling diverse afspraken zwart-op-wit staan. Zo wordt de jaarlijkse monitoring – uitgevoerd door Wageningen UR als onafhankelijke partij – betaald door Omrin en wordt er gemeten zolang de REC in bedrijf blijft. Mocht het misgaan, dan liggen er schaderegelingen klaar.
Omdat Omrin het onderzoek betaalt, zetten tegenstanders vraagtekens bij de waarde ervan. ‘LTO Noord was er in een vrij vroeg stadium bij betrokken. Dat heeft als nadeel dat wij door de omgeving als meeloper worden gezien. Want op het moment dat wij eruit waren met Omrin, kwam er vanuit de lokale samenleving veel druk’, zegt Sijtsma.

Vertrouwen

‘Uit de sector, bij onze leden is er wel vertrouwen in het onderzoek’, benadrukt Jukema. Het aandeel akkerbouwers en melkveehouders is in het gebied gelijk verdeeld. Voor de afdeling is de monitoring nu een kwestie van er scherp op blijven.
Waar nu onder andere energie in gaat zitten, is het lopende gebiedsproces. Dat moet oplossingen bieden voor de bodemdaling door zout- en gaswinning, de waterhuishouding en de landbouwstructuur. ‘Vier mensen zitten namens LTO Noord in de stuurgroep. Zij hebben nauw contact met ons. Het proces loopt helaas moeizaam’, constateert Sijtsma.
In alles merken de bestuurders dat het belangrijk is om in een vroeg stadium betrokken te zijn bij plannen, net als bij de REC.
‘Het zijn heel veel kleine dingen die we doen. Dat gaan boeren pas missen als we niets meer doen. Net zoals we in Brussel doen, moet je er in het voortraject bij zitten. Dan kun je zaken nog wat veranderen’, aldus Jukema. ‘De individuele boer kan zonder onze belangenorganisatie, maar alle boeren kunnen niet zonder dit collectief’, besluiten beide bestuursleden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer