‘Superheffing ineens betalen’

De Nederlandse overheid voelt niets voor een regeling om ondernemers de superheffing gespreid te laten betalen, wat in Europees verband is toegestaan. Ook de zuivelsector spant zich hier niet voor in, ook al zitten steeds meer melkveehouders in financiële problemen.

Pieter Stokkermans
Het Europese Comité Gemeenschappelijke Marktordening besloot in maart dat lidstaten melkproducenten in drie termijnen van een jaar de superheffing renteloos mogen laten afbetalen aan de lidstaat. De grote overschrijders Polen, Ierland en Denemarken maken hier gebruik van, terwijl Duitsland een eigen regeling met banken trof.
LTO was aanvankelijk geen voorstander van een dergelijke regeling. Maar toen het Europees Comité toch met de regeling kwam, was LTO wel voorstander. ‘Als het toch mag, dan ook in Nederland. Wel vinden we dat de kosten voor zo’n operatie ook door de overschrijders wordt gedragen. Boeren die hier geen gebruik van maken, mogen niet de dupe worden’, zegt voorzitter Cees Romijn van de LTO-vakgroep Melkveehouderij.
Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) liet deze week weten niets voor gespreide betaling te voelen. ‘Vanuit het ministerie moeten we deze gespreide betalingsregeling zelf bekostigen, wat neerkomt op extra uitvoeringskosten van ongeveer 110.000 euro. Die kosten bestaan onder meer uit het langer monitoren van het systeem en het houden van extra controles.’
Een ander punt is voor haar dat de superheffingbetalers mede hebben gezorgd voor de overschrijding van het fosfaatplafond. Dijksma vindt het daarom niet fair dat deze ondernemers hun superheffing verspreid over enkele jaren mogen uitsmeren.
Wel heeft Dijksma de kopers, de zuivelfabrieken, gevraagd om eventueel een betalingsregeling op zich te nemen. Die zuivelfabrieken moeten er wel voor zorgdragen dat de aan hen opgelegde superheffing op1 oktober is afgedragen. Die zijn geen voorstander van het opzetten van een betalingsregeling. Volgens de koepel Nederlandse Zuivel Organisatie wisten de melkveehouders dat ze bij het overschrijden van het melkquotum superheffing moesten betalen. Als ondernemer konden ze hier rekening mee houden, ze kozen bewust voor overschrijding.
Met een betalingsregeling voor deze melkveehouders doen de zuivelverwerkers geen recht aan de inzet van melkveehouders die binnen het het melkquotum te blijven. Zij zouden ook financieel moeten bijdragen aan de hoge uitvoeringslasten van een dergelijke regeling.
Overigens had woensdag nog geen enkele melkveehouder zich gemeld voor gespreide betaling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer