Albrandswaard+wil+alternatief+Buijtenland
© NVC/West8

Albrandswaard wil alternatief Buijtenland

De politieke partijen in Albrandswaard hebben unaniem hun steun uitgesproken voor het boerenalternatief voor het Buijtenland van Rhoon.

Dat bleek maandag tijdens een raadsvergadering van de gemeente. Voorzitter Jaap Dirkmaat van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap presenteerde daar het alternatieve plan 'Levend Buijtenland van Rhoon' dat in opdracht van de boeren is gemaakt.

Deze boerenvariant voldoet aan de eisen van de Planlogische Kernbeslissing (PKB), is 55 miljoen euro goedkoper dan het huidige plan en houdt meer planten- en diersoorten in stand. Ook hoeven de vijftien boeren niet te wijken voor de 600 hectare natuur en recreatie en blijft het cultuurhistorisch erfgoed bewaard.

Eenduidig standpunt

Na verschillende schorsingen voor overleg kwam de gemeenteraad tot een eenduidig standpunt op de boerenvariant van Rhoon. Die luidt 'dat het plan van de boeren, ‘Levend Buijtenland van Rhoon’, als uitgangspunt voor de toekomstige inrichting en beheer van de polders zal gaan fungeren'.

De rol van bemiddelaar Cees Veerman is de komende periode essentieel, stelden de raadsleden verder. De boeren en VNC willen snel met hem om tafel, omdat een compromis niet gewenst is. De gemeente is in elk geval bereid het bestemmingsplan (geen agrarische activiteit) aan te passen, zo viel maandag te beluisteren.

Motie VVD

Een eerdere motie van de VVD om de natte natuur van het Buijtenland te verhuizen naar het restveengebied in de Zuidplas, haalde het niet. De partijen zijn bang dat de boerenalternatief en de motie elkaar tegenwerken.

Het gaat immers om wijzigingen binnen de PKB en de verdeling van de 144 miljoen euro die wordt beheerd door de provincie waar de gemeente geen zeggenschap over heeft.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Weer

 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  30 %
Meer weer