Opties+voor+waarborgfonds+aardwarmte
Nieuws
© LTO Glaskracht

Opties voor waarborgfonds aardwarmte

LTO Glaskracht Nederland onderzoekt samen met andere partijen de mogelijkheden van een waarborgfonds dat risico's bij het boren naar aardwarmte in de glastuinbouw kan verlichten.

Het waarborgfonds dient speciaal voor de kostbare exploitatiefase waarin het bedrijfsleven en de overheid samen in participeren.

Daarnaast bepleit Glaskracht andere subsidievoorwaarden. 'De grote risico's bij een aardwarmteboring zijn onder de huidige omstandigheden onvoldoende af te dekken.'

Vooral het risico op onverwachte tegenslag in de exploitatiefase is niet afgedekt.

Ed Nijpels

Dat zei LTO Glaskracht-voorzitter Nico van Ruiten gisteren tijdens een bezoek van Ed Nijpels aan de glastuinbouwbedrijven Harting Holland en Kwekerij Arcadia in De Lier.

Nijpels is voorzitter van SER Borgingcommissie Energieakkoord voor duurzame groei.

Subsidies

Van Ruiten: 'Bij de ondernemers is vaak onvoldoende eigen vermogen aanwezig voor de noodzakelijke investeringen van 10 á 20 miljoen euro. Het is daarom van belang dat de voorwaarden van de huidige beschikbare subsidies worden aangepast.'

Hoewel de bezochte teeltbedrijven sinds 2014 over aardwarmte beschikken, benadrukten de telers en Van Ruiten hoe moeilijk het is om de benodigde investeringen te doen.

Besparing

Bij Harting Holland werd in 2014 onder de naam Geothermie De Lier een succesvolle aardwarmteboring uitgevoerd. Dat levert een besparing op aardgas van 14 tot 15 kuub per vierkante meter per jaar.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer