LTO Glaskracht: zet vaart achter aardwarmte

LTO Glaskracht Nederland doet een dringende oproep aan de Tweede Kamer om meer vaart te maken met het benutten van aardwarmte voor de energievoorziening in de glastuinbouw.

LTO+Glaskracht%3A+zet+vaart+achter+aardwarmte
© Hoogendoorn Growth Management

Volgens de belangenorganisatie moeten bestaande instrumenten beter inzetbaar of geschikt gemaakt worden voor de toepassing van aardwarmte. Morgen staat energie op de agenda van de Tweede Kamer.

Grote knelpunten

Volgens LTO Glaskracht blijkt in de praktijk dat het mogelijk is om met aardwarmte 10 tot 20 procent van de kassen in Nederland te verwarmen en daarmee een half miljard kubieke meter aardgas per jaar te besparen. Financiering en risicoafdekking vormen echter grote knelpunten.

Op dit moment werkt de glastuinbouw op elf locaties in het land met aardwarmte. Met staatsecretaris Dijksma (EZ) is vorig jaar een versnellingsplan geothermie overeengekomen.

Tempo stagneert

Doel ervan was jaarlijks vier tot vijf nieuwe projecten uit de startblokken te helpen. Maar het tempo stagneert door onvoldoende eigen vermogen van glastuinders. Bovendien zijn de financiële risico’s onvoldoende af te dekken.

Volgens voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht doen telers al het mogelijke om nieuwe initiatieven van de grond krijgen. 'Voor toepassing in de praktijk zijn we echter afhankelijk van overheden, banken, staatssteun, politieke wil en noodzaak.'

Niet afhankelijk van Rusland

'Nu de gaskraan in Groningen geknepen moet worden en Nederland voor aardgas niet afhankelijk wil zijn van Rusland is geothermie een uitstekende kans om verbruik aan aardgas substantieel te verminderen', aldus Van Ruiten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer