SP wil fonds voor stimulering aardwarmte

De Zuid-Hollandse SP wil een provinciaal fonds voor financiering van diepe aardwarmteboringen om de financiële risico's beter te spreiden.

SP+wil+fonds+voor+stimulering+aardwarmte
© SP

Lijsttrekker Bart Vermeulen: 'Ondernemers die met aardwarmte aan de slag willen, gaan tegenwoordig voor steeds diepere boringen. Dieper boren is echter veel duurder, waardoor de financiële risico's van een eventuele misboring steeds groter worden'.

Een revolverend warmtefonds zorgt ervoor dat de risico's beter worden gespreid, stelt Vermeulen. Ondernemers die een geslaagde boringen doen, betalen een bijdrage aan het fonds. Bij een misboring krijgen ze juist een bijdrage zodat de risico's deels zijn afgedekt.

Banken

Door deze betere risicospreiding worden banken minder terughoudend om diepe boringen mede te financieren. Hierdoor zal het het totale aantal boringen sneller toenemen, waardoor milieudoelstellingen eerder worden gehaald.

Naast het aardwarmtefonds wil de SP de komende jaren ook investeren in een restwarmtenetwerk. Industriële restwarmte wordt nu vaak geloosd in de zee of rivieren. Het verwarmen van kassen, woningen en bedrijven is een veel beter doel.

Warmterotonde

Bart Vermeulen: 'Er valt geld en het milieu te besparen door de energievoorziening te verduurzamen. De provincie is daarom al gestart met samenwerkingsverband 'Warmterotonde' dat restwarmte uit de Rotterdamse industrie beter benut'.

'Wij willen dat de Warmterotonde niet alleen restwarmte transporteert naar woningen en bedrijven in de rest van de provincie, maar ook wordt aangevuld met aardwarmte. Hier kan zowel de tuinbouwsector als de woningbouw van profiteren', aldus de SP-lijsttrekker.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer