De+Stichtse+Rijnlanden+zet+dijkleger+in
Nieuws
© De Stichtse Rijnlanden

De Stichtse Rijnlanden zet dijkleger in

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zet donderdag het dijkleger in om vooral de veendijken in haar Utrechtse en Zuid-Hollandse werkgebied te controleren.

Reden om het dijkleger in te schakelen, is de aanhoudende droogte, meldt De Stichtse Rijnlanden. Ook gaat het waterschap door met het beregenen van dijken. Dat gebeurt langs de Grecht, de Wierickes, de Geer en de Bijleveld twee keer per week.

'Zo wordt voorkomen dat mogelijke schade ontstaat door het uitdrogen van dijken of de schade verergert', geeft De Stichtse Rijnlanden aan.

Intensief

'Het inspecteren van de circa 45 kilometer dijken, is intensief', meldt De Stichtse Rijnlanden. Vandaar dat het waterschap vanaf donderdag het dijkleger inzet.

Het dijkleger bestaat uit mensen die normaal een kantoorfunctie hebben of muskusrattenvanger zijn. Bij calamiteiten, zoals extreme droogte, worden ze ingeschakeld om de dijken te inspecteren.

Extra maatregelen

Voor de klei-op-veendijken in het gebied zijn extra maatregelen nodig. Door uitdroging kunnen kleine scheuren en barsten in deze dijken ontstaan.

'De ervaring van voorgaande droge jaren met beregening leert, dat zo wordt voorkomen dat scheuren groter worden en dat er meer scheuren ontstaan', weet het waterschap.

Waterkwaliteit

Ook houdt het waterschap de waterkwaliteit en de hoeveelheid water extra in de gaten. Op dit moment zijn er geen problemen. Via de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal kan nog voldoende water worden ingelaten.

Ondanks de hoge temperaturen, is de waterkwaliteit in de officiële zwemwaterlocaties nog goed.

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer