Natuurvriendelijke+oevers+langs+De+Snel
Nieuws
© NVT

Natuurvriendelijke oevers langs De Snel

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden wil 1,4 kilometer natuurvriendelijke oever aanleggen aan de oostzijde langs De Snel in polder Blokhoven, bij Schalkwijk en Tull en 't Waal.

Hiervoor is een projectplan vastgesteld. Tijdens de inspraakperiode zijn bij het waterschap twee zienswijzen ingediend.

De natuurvriendelijke oevers komen aan de oostzijde in het Inundatiekanaal, de noordelijke fortgracht van Lunet aan de Snel.

Monument

Het Inundatiekanaal en de fortgracht maken deel uit van Rijksmonument de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). In het ontwerp van de natuurvriendelijke oevers is daarom uitdrukkelijk rekening gehouden met cultuurhistorie.

Op advies van het Kwaliteitsteam NHW legt het waterschap de natuurvriendelijke oever aan in het Inundatiekanaal zelf en alleen aan de oostzijde. Daarmee wordt het strakke karakter van het kanaal gewaarborgd.

Verplichting

De aanleg van natuurvriendelijke oevers is een verplichting vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). De KRW stelt dat de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater in Europa in 2015 op orde moet zijn.

Om dit te bereiken, neemt het waterschap diverse maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. Het aanleggen van natuurvriendelijke oevers is één van deze maatregelen om de plantengroei op het Eiland van Schalkwijk te stimuleren en daarmee de biodiversiteit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  15° / 6°
  30 %
Meer weer