Waterprijs+voor+fruitteler+Van+Os
Nieuws
© De Stichtse Rijnlanden

Waterprijs voor fruitteler Van Os

Fruitteler Gert van Os uit Benschop heeft een prijs ontvangen uit handen van hoogheemraad Guus Beugelink van De Stichtse Rijnlanden, omdat hij de meeste vooruitgang heeft geboekt bij het verbeteren van de waterkwaliteit.

Zo heeft Van Os een goede vul- en spoelplaats heeft met biofilter. Daarnaast heeft hij een nieuwe, drierijer spuit gekocht. Deze spuit heeft een systeem dat de luchtondersteuning aanpast op basis van de windrichting.

Daardoor wordt een gewasbeschermingsmiddel bijvoorbeeld bij 'wind mee' met minder luchtondersteuning verspoten. Daarnaast zitten er driftarme doppen op de spuit, wat de drift nog sterker terugbrengt. Samen met de hagen beperkt hij zijn emissie aanzienlijk.

Samenwerking

Het waterschap en de fruittelers werken samen aan de verbetering van de waterkwaliteit. Daarvoor heeft het waterschap het convenant 'Schoon water Utrechtse fruitteelt' getekend met de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), kring Midden-Nederland en de provincie Utrecht.

De fruitteelt ziet mogelijkheden om de grond- en oppervlaktewaterkwaliteit verder te verbeteren. De maatregelen bestaan uit driftreducerende spuittechnieken, gebruik van windschermen en een gerichte gewasbeschermingsmiddelenkeuze.

Weer

 • Dinsdag
  12° / 6°
  40 %
 • Woensdag
  12° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer