Fosfaatrecht onontkoombaar

Drie maanden nadat er een einde kwam aan het melkquotum krijgen melkveehouders te maken met een nieuwe begrenzing van de productie. Dit keer door een stelsel van fosfaatrechten.

Arno de SnooDe fosfaatproductie in de melkveehouderij vliegt uit de bocht en dus ziet staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) zich genoodzaakt maatregelen te nemen.
Alle melkveehouders krijgen fosfaatrechten toegekend. Voor elk bedrijf wordt de maximaal te produceren hoeveelheid fosfaat vastgesteld. Daarbij geldt als referentie het gemiddeld aantal stuks melkvee, inclusief jongvee, in 2014. Dijksma houdt de mogelijkheid open om rekening te houden bij het toekennen van fosfaatrechten voor melkveehouders die gegroeid zijn in het eerste deel van 2015.
Dijksma wil het sectorale fosfaatproductieplafond van 84,9 miljoen kilo wettelijk vastleggen. Mocht de melkveehouderij meer fosfaat produceren dan is toegestaan volgens het plafond, dan kan er afgeroomd worden, laat Dijksma weten. Ze onderzoekt de mogelijkheden om bij afroming rekening te houden met de bijdrage van de bedrijven aan de overschrijding van het plafond.
Melkveehouders kunnen zelf groeiruimte creëren door efficiënt met mineralen om te gaan. De Kringloopwijzer is daarin leidend.
LTO-vakgroepvoorzitter Melkveehouderij Kees Romijn heeft een dubbel gevoel over de fosfaatrechten. ‘De ambitie van de sector wordt beteugeld. Aan de andere zijn we opgelucht dat onze voorkeur voor een systeem met fosfaatrechten in plaats van dierrechten is gehonoreerd. Anders zou alleen het aantal dieren bepalend zijn geweest voor de grenzen van de sector.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer