10 ton tarwe liefst met gezonde rassen

Op de proefvelden van Ebelsheerd staat de wintertarwe er over het algemeen springerig bij. Doordat de aren niet allemaal op dezelfde hoogte staan, ziet het er niet strak uit. Daar komt bij dat de aren aan de onderkant vaak niet goed gevuld zijn. Onderin het gewas zitten kleinere aren. Qua beeld niet mooi, maar over de opbrengsten maken telers zich geen zorgen.

Wintertarwerassen

Op de proefboerderij liggen verschillende objecten met wintertarwerassen. Zodra nieuwe rassen de nodige gewasbescherming nodig hebben om tot een hoge opbrengst te komen, zijn telers niet snel enthou-siast. Dat is bijvoorbeeld het geval met het baktarweras JB Asano. ‘Als je het ras gezond weet te houden, is het een goede productieve tarwe’, zegt Louw Hoekstra van Hoogland.
Met een rassen- en bemestingsproef kijkt handelsonderneming Hoogland in Ferwert naar de bakkwaliteit van tarwerassen. Dit in samenwerking met Koopmans Meelfabrieken. Dit bedrijf heeft behoefte aan lokaal geproduceerde baktarwe.
Kometus is een groot baktarweras en goed in de verwerking. Een ideaal ras is het niet. ‘Pas op met ziekten. Met de bestrijding ervan moet je op tijd beginnen’, zegt Hoekstra. Een dergelijk advies bij een nieuw ras vinden de akkerbouwers jammer.
Op het rassenproefveld van Barenbrug blijkt opnieuw dat JB Asano een zwakke broeder is als het gaat om roest. Het ras kan met ziektebestrijding een goede opbrengst halen (104). Mentor is een gezonde Duitse baktarwe met een goede opbrengst (103). Bergamo doet het goed op klei (106). Roest baart dit jaar zorgen.
De over het algemeen gezondere hybride rassen zouden een alternatief kunnen zijn. De meeropbrengst weegt volgens Frits Barlagen van Agrifirm niet (altijd) op tegen de meerkosten van het zaaizaad. ‘Je hebt zeker 800 kilo extra nodig aan opbrengst per hectare om de extra kosten goed te maken. Hybride rassen geven een snelle beginontwikkeling. Bij late zaai verwacht ik daarom het meeste rendement.’
Albert Koops van Bayer heeft vrij vaak discussies met akkerbouwers over het nut van het aantal ziektebestrijdingen in graan. Een producent van gewasbeschermingsmiddelen zal snel op drie à vier bespuitingen adviseren in plaats van één of twee keer, zo redeneren telers.
Om die reden heeft Bayer op Ebelsheerd een proef in wintertarwe aangelegd. Uit de proef blijkt dat bij vaker spuiten het gewas langer gezond blijft. ‘Met een schone start is de ziektedruk laag te houden, en met een T3- bespuiting blijft het vlagblad langer groen’, stelt Koops.

Verschil maken

Niet alleen met het aantal bespuitingen is een verschil te maken, ook met de keuze van het middel. Bert Westhoff van BASF attendeert graantelers op het nieuwe middel Ceriax. Het middel combineert de sterkste triazool met de sterkste SDHI en de sterkste strobilurine.
Op Ebelsheerd is Ceriax in objecten ingezet als T2- en T3-bespuiting. In alle proeven ziet het gewas er gezonder uit dan bij gebruik van het middel Adexar, ook van BASF. Op andere proeflocaties is volgens Westhoff het verschil nog groter. Ceriax heeft pas in januari een toelating gekregen. Komend jaar is het product volop beschikbaar.
Bij de proef met groeiregulatie in wintertarwe wijst Westhoff op het middel Medax Max. ‘Bij CeCeCe en Moddus zijn omzettingen nodig voordat het middel zijn werk doet. Medax Max is een stof die gelijk in de plant aan het werk gaat. Als je spuit, weet je dat er wat gaat gebeuren.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer