Aanpassing leges en onderzoek archeologie

De omgevingswet en natuurwet zijn deze week door de Tweede Kamer aangenomen. Het gaat onder meer om belangrijke wijzigingen in jacht, leges en archeologie.

Aanpassing+leges+en+onderzoek+archeologie
© Nieuwe Oogst

Op de beide wetten zijn op het laatste moment nog wel wijzigingen doorgevoerd. Er waren veel wijzigingen voorgesteld door Kamerleden. Voor de natuurwet zelfs ruim honderd.

Een belangrijke wijziging in de natuurwet is het aangenomen voorstel van VVD en PvdA over de jacht. Zij willen dat die wordt behouden zonder dat daarbij extra administratieve lasten aan vooraf gaan.

Archeologie

LTO heeft hard gewerkt om de regels omtrent archeologische onderzoek aan te passen. Dat is gelukt via een amendement van het CDA.

Deze wijziging moet voorkomen dat boeren onnodig geld moeten besteden aan onderzoek naar archeologische waarde. De gemeente moet nu eerst goed onderbouwen waarom eventueel onderzoek nodig is.

Leges

De leges voor vergunningverlening worden meer uniform. Er is een Algemene Maatregel van Bestuur in de maak die richtlijnen stelt voor het vaststellen van de hoogte van leges.

Die maatregel kwam ook na lobbywerk van LTO tot stand. Nu bestaan er nog grote verschillen in de hoogte van leges.

Unieke landschap

Een voorstel van D66 om unieke landschappen te beschermen haalde het ook. Voorheen konden alleen gebieden met bijzondere dieren of planten worden beschermd. Nu is het ook mogelijk dat een bijzonder of uniek landschap wordt beschermd.

D66 stelt dat bijzondere Nederlandse landschappen als Dommeldal in Noord-Brabant met houtwallen, hooilanden, weilanden, bos, heideveldjes en poelen behouden moeten blijven.

'Als zulke gebieden eenmaal worden aangetast, dan krijg je ze nooit meer terug. Daarom is het belangrijk dat we deze gebieden voor iedereen behouden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer