%27Pootgoed+bewaren+moet+beter+voorspelbaar%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Pootgoed bewaren moet beter voorspelbaar'

Het resultaat van verschillende bewaarsystemen met TMB-pootgoed is niet voldoende voorspelbaar. Dat werd vanmiddag duidelijk bij het bekijken van een demonstratieveld met TBM-pootgoed in Zeijen bij Assen.

Leden van twee praktijknetwerken uit het noordoosten van Nederland bekeken de opkomst en het stengelaantal van verschillende partijen pootgoed.

Het pootgoed is afkomstig van verschillende telers. Het komt uit mechanische bewaring en natuurlijke ventilatie met buitenlucht. Bij een partij is Talent gebruikt.

Wisselend beeld

De rassen Allure, Saprodi, Donald, Aveka en Novano laten op het demoveld een sterk wisselend beeld zien. Een veldje Novano is erg onregelmatig.

Twee veldjes Novano zijn het mooist van allemaal. In beide gevallen komt het pootgoed uit een koeling met buitenlucht, één in combinatie met Talent.

‘We weten niet precies hoe het moet met Novano in de bewaring. We moeten er een nieuw recept voor schrijven’, zegt Bert Huizinga van DLV Plant.

Oorzaken verklaren

Allure uit de mechanische koeling is een topper qua kieming. Het stengelaantal valt wat tegen. Ook Aveka doet het goed uit de mechanische koeling.

DLV Plant probeert samen met de telers de oorzaken van het verschil in opkomst, stengelaantal en knolzetting te verklaren.

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
Meer weer