Nog geen jacht ganzen in Zeevang

Ruim dertig jagers van Wildbeheereenheid Zeevang jagen vooralsnog niet op ganzen in het Noord-Hollandse Natura 2000-gebied Zeevang.

Nog+geen+jacht+ganzen+in+Zeevang
© Nieuwe Oogst

De jagers vinden dat het provinciale ganzenakkoord te veel regels oplegt en hun het werk 'onmogelijk maakt'. Zo mogen ze in Natura 2000-gebied Zeevang van 1 april tot 1 oktober een dagdeel in een gebied van tachtig hectare jagen. Dit om andere dieren niet te storen.

Verder vinden ze het beleid niet diervriendelijk voor andere dieren, omdat er bijvoorbeeld alleen mag worden gejaagd als weidevogels hun pullen - nestjongen en niet-vliegvlugge kuikens - hebben. Die willen de jagers niet verstoren.

Natuurbeheer

Ook het afschieten van ganzen als ze nog eieren in de buik hebben, gaat de jagers te ver.

'Wij doen aan natuurbeheer, geen plezierjacht', benadrukt een woordvoeder van de wildbeheereenheid (WBE). 'Het is aan de jager te bekijken waar hij op jaagt, we hebben immers veel expertise in huis.'

Ervaring

De WBE hekelt het beleid van de provincie. 'Dat is bedacht door ambtenaren. We hebben een stuk van 31 pagina's waarin staat wat we allemaal moeten doen. Daar staat niks tegenover. Daar beginnen we niet aan', stelt de woordvoerder.

'Wij willen veel eenvoudige plannen. We hebben immers veertig jaar ervaring.'

Ganzenakkoord

Provincie Noord-Holland sloot vorig jaar een ganzenakkoord met de Faunabeheereenheid, waarvan natuur-, landbouw- en jagersorganisaties deel van uitmaken. Daarom zijn ook afspraken gemaakt over jacht in de natuurgebieden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer