Landbouw+in+Zeevang+kan+vooruit
Nieuws
© Wikipedia

Landbouw in Zeevang kan vooruit

Een betere landbouwstructuur, veenbehoud en een ‘mooie’ verbinding tussen landbouw en natuur. Dat staat in de overeenkomst FES Zeevang, die gisteren is getekend.

Het project is geraamd op 7 miljoen euro, waarvan 4 miljoen uit FES-gelden (aardgasbaten). Er zijn in totaal zes projecten gedefinieerd die de kwaliteit van het gebied moeten verhogen.

Zo is er een proef gaande met onderwaterdrainage om bodemdaling tegen te gaan. Daarnaast zijn er nu drie van de vier kavelruilprojecten gerealiseerd.

Tevreden

LTO Noord is tevreden over het resultaat. ‘Je hebt altijd te maken met andere partijen met andere doelstellingen, dus ook wij hebben concessies moeten doen’, zegt voorzitter Jacob Willig van LTO Noord Groot Waterland.

‘Maar we hebben een mooie verbinding tussen natuur en landbouw voor elkaar gekregen.’

Greppels

Vooral de overeenkomst met Staatsbosbeheer is voor de afdeling een groot winstpunt. ‘In eerste instantie wilde Staatsbosbeheer de natuurpercelen vernatten. Dit betekende dat de greppels het hele jaar door onder water zouden staan', aldus Willig.

'Ruige mest uitrijden, waarmee we ook de weidevogels ondersteunen, was dan niet mogelijk. En het leverde gezondheidsgevaar op voor ons vee, denk aan leverbotbesmetting. Uiteindelijk zijn we er uitgekomen met elkaar. De greppels blijven nu van 1 februari tot 1 april droog.’

Kansen

De voorzitter ziet nu vooral kansen in zijn gebied. ‘De landbouwstructuur verbetert hierdoor. Door de kavelruil hebben verschillende boeren een grotere huiskavel gekregen, waardoor ze efficiënter kunnen beweiden. En het water wordt nu goed afgevoerd.’

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer