Onderwaterdrainage: hogere maïsopbrengst

Onderwaterdrainage zorgt voor een hogere maïsopbrengst. Door het relatief natte groeiseizoen gaf onderwaterdrainage een lagere grondwaterstand ten opzichte van niet draineren.

Onderwaterdrainage%3A+hogere+ma%C3%AFsopbrengst
© Nieuwe Oogst

Verder was de gemiddelde grondwaterstand bij strokenteelt hoger dan bij traditionele teelt en gras. Daardoor bleef de opbrengst achter bij traditionele teelt. Daarentegen zorgde strokenteelt voor een betere draagkracht tijdens de oogst.

Dat meldt de Noord-Hollandse agarische natuurvereniging Water, Land & Dijken op bais van de eerste resultaten van een tweejarige proef met maïsteelt in stroken in combinatie met onderwaterdrainage op veen in Zeevang.

Grondwaterstanden

Het groeiseizoen 2012 was natter dan normaal. Hierdoor waren de grondwaterstanden onder de velden met onderwaterdrainage gemiddeld 11 centimeter lager dan onder de niet-gedraineerde percelen.

De verwachting is dat in een droog seizoen onderwaterdrainage zorgt voor een hogere grondwaterstand. De opbrengsten aan droge stof, Kvem en zetmeel waren op de gedraineerde velden duidelijk hoger (65 procent) dan op de niet-gedraineerde velden.

Stroken

Gemiddeld was de grondwaterstand van de traditioneel bewerkte velden 7 centimeter lager dan de grondwaterstand van de velden met strokenteelt.

Daardoor was de droge stofopbrengst van de traditioneel geteelde maïs 65 procent hoger dan van in stroken geteelde maïs.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer