Boer+betere+toegang+tot+gewasbescherming
Nieuws
© monique jansen

Boer betere toegang tot gewasbescherming

Boeren moeten betere toegang krijgen tot gewasbeschermingsmiddelen. Dat is de boodschap van negentien Europese voedsel en agrarische belangenbehartigers aan de Europese Commissie.

Een betere toegang tot gewasbeschermingsmiddelen moet de concurrentiepositie van boeren en tuinders op langere termijn waarborgen, vinden de organisaties.

Ook moet er meer worden geïnvesteerd in middelen voor 'kleine gewassen'. Daarbij gaat het om groenten, fruit, hop en bloemen die worden geteeld op kleine arealen waarvoor gespecialiseerde gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn.

'Het betreft niet alleen middelen voor de teelt, maar ook voor veredeling, opslag en transport', stellen de organisaties.

Regelgeving

Boeren hebben minder oplossingen voor gewasbescherming tot hun beschikking, omdat er veel de regelgeving niet op orde is. Zo is het lastig nieuwe producten op de markt te krijgen, zijn er veel onduidelijke regels en zijn er verschillen in erkenning van middelen tussen verschillende lidstaten.

Op de lijst van negentien organisaties staan onder meer Europese boerenorganisatie Copa Cogeca, Europese zaad vertegenwoordiging, Internationale vertegenwoordiging bloemenhandel.

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer