Ctgb%3A+meer+middelen+beschikbaar
Nieuws
© nieuwe oogst

Ctgb: meer middelen beschikbaar

Het aantal toegelaten gewasbeschermingsmiddelen en werkzame stoffen is de afgelopen vijf jaren gestaag toegenomen. Dat blijkt uit gegevens van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Er werden in 2010 829 biociden en 766 gewasbeschermingsmiddelen toegelaten, tot en met 2014 is dat geleidelijk opgelopen tot 1.404 biociden en 845 middelen. In totaal betreffen de toelatingen 407 werkzame stoffen.

Europese harmonisatie

In zijn jaarverslag schrijft het Ctgb dat de toename van het aantal beschikbare middelen vooral het gevolg is van de Verordening Gewasbescherming en Biociden. Die zijn respectievelijk in 2011 en 2013 van kracht geworden.

In het kader van Europese harmonisatie en wederzijdse erkenningen is het voor toelatingshouders eenvoudiger om toelatingen in meerdere lidstaten te verkrijgen.

Groene middelen

Ctgb spreekt verder de verwachting uit dat het middelenpakket van de toekomst meer groene middelen zal bevatten. Voor deze ontwikkeling mag de toelatingssystematiek niet beperkend zijn, vindt het college.

Om die reden heeft het Ctgb in 2014 de Green Deal voor groene gewasbeschermingsmiddelen ondertekend. In het kader van dit project zijn inmiddels twee stoffen en tien groene middelen aangemeld voor beoordeling.

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer