Start+twee+emissieprojecten+in+Nederland
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Start twee emissieprojecten in Nederland

Nefyto neemt in Nederland het initiatief voor twee nieuwe projecten die zich richten op het beperken van emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar oppervlaktewater.

Doel van de projecten is primair om nog meer bewustwording bij de praktijk te creëren en om verder aan te sturen op gedragsverandering. Dat is nodig om het aantal normoverschrijdingen voldoende terug te dringen.

Erfemissiescan

De twee projecten betreffen het uitwerken van een erfemissiescan voor telers en een demonstratieproject voor het terugdringen van afspoeling vanaf percelen. Nefyto werkt, als belangenorganisatie voor de agrochemische industrie, bij het uitvoeren van de projecten nauw samen met LTO Nederland.

De projecten zijn onderdeel van het grote Europese TOPPS-project voor de promotie van goede landbouwpraktijk en duurzame productiemethoden. Het startschot voor de twee deelprojecten van TOPPS in Nederland werd gisteren gegeven op het akkerbouwbedrijf van Leen en Mariska Vos in Dinteloord.

KRW-normen

Carlos Nijenhuis, voorzitter van Nefyto, legde de noodzaak uit van de aanhoudende aandacht voor de waterkwaliteit. 'Het lijkt erop dat we de normen zoals gesteld in het Kader Richtlijn Water (KRW) niet overal gaan halen. De kans is groot dat er vanuit de overheid nieuwe maatregelen komen om de waterkwaliteit te verbeteren.'

Als er vanuit de landbouw niets gebeurt dan dreigen nieuwe voorschriften en intrekking van toelatingen van middelen, verwacht Nijenhuis. 'Dat is slecht voor de industrie, maar ook voor de sectoren. Gezamenlijke inspanning is nodig om dat te voorkomen.'

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer