Nefyto%3A+voornemen+Mansveld+buiten+proportie
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Nefyto: voornemen Mansveld buiten proportie

Het voornemen van staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu voor een verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is volgens Nefyto 'buiten proportioneel'.

Mansveld heeft een concept-besluit naar de Tweede Kamer gestuurd voor een verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw.

Het gaat om een verbod dat in fasen ingaat – eerst voor verhardingen (straten, stoepen, grindpaden) begin 2016 en daarna eind 2017 voor onverharde oppervlakken (plantsoenen, parken).

Geschokt

Brancheorganisatie Nefyto reageert geschokt op dit voornemen, omdat het gebruik van de middelen niet wordt beëindigd vanwege veiligheidsrisico's voor mens, dier of milieu.

Het gaat om middelen die uitvoerig zijn getest en die onafhankelijk zijn beoordeeld en goedgekeurd door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Vraagtekens

Wat de ene overheidsinstantie toelaat, wordt nu door de staatssecretaris verboden, geeft Nefyto aan. De belangenbehartiger zet daarom grote vraagtekens bij de juridische grondslag voor het besluit.

Uitzonderingen komen er voor situaties waarin het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen noodzakelijk is voor goed onderhoud. De Raad van State moet nog advies uitbrengen over het ontwerpbesluit.

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer