Veel animo voor Duitse welzijnsaanpak

Veel+animo+voor+Duitse+welzijnsaanpak
© Landpixel

Het geld komt uit een fonds dat deelnemende Duitse supermarkten vullen. De winkels dragen 4 cent per kilo verkocht vlees af aan het fonds.
Het is de bedoeling dat de winkels op die manier de komende drie jaar in totaal 255 miljoen euro bijeen brengen. Dit geld gaat rechtstreeks naar de boeren die meedoen aan het welzijnsprogramma. Zeugenhouders kunnen maximaal 2 tot 6 euro per big ontvangen, biggenopfokkers 1 tot 3 euro. Voor vleesvarkenshouders loopt de vergoeding uiteen van 3 tot 9 euro per varken.
De toeslag die een veehouder ontvangt hangt af van de welzijnsmaatregelen die hij op zijn bedrijf toepast. Er geldt per sector een aantal minimum maatregelen.
In de varkenshouderij gaat het onder meer om basisvoorwaarden op het gebied van bedrijfshygiëne, deelname aan een programma voor monitoring van het antibioticagebruik, werken met een diergezondheidsplan, daglicht in de stal, en regelmatige controles van stalklimaat en drinkwater.
Wie meer wil dan de minimum welzijnstoeslag kan extra maatregelen treffen. Denk bijvoorbeeld aan 10 procent meer ruimte voor dragende zeugen in groepshuisvesting, het verstrekken van ruwvoer aan zeugen of het aanbieden van beter afleidingsmateriaal aan vleesvarkens.

Grote belangstelling

Duitse varkenshouders konden zich dit voorjaar vanaf 1 april voor het eerst aanmelden voor Initiative Tierwohl. De belangstelling bleek groot: 4.653 boeren meldden zich. Het ging om 2.961 vleesvarkenhouders met 10,1 miljoen vleesvarkens, 704 biggen opfokbedrijven met 6,5 miljoen dieren en de 988 zeugenbedrijven met 8,9 miljoen dieren.
Na een loting kreeg ruim de helft van de varkenshouders te horen dat ze nog niet kunnen deelnemen. Het beschikbare budget, dit jaar naar verwachting 85 miljoen euro, maakt het niet mogelijk alle veehouders met belangstelling mee te laten doen, volgens Patrick Klein, woordvoerder van Initiative Tierwohl.

Argusogen

Vanuit Nederland worden de ontwikkelingen rond het programma met argusogen gevolgd. Daar zijn verschillende redenen voor. Allereerst is de Duitse aanpak geheel anders dan de initiatieven die we in Nederland kennen.
Initiative Tierwohl lijkt nog het meest op het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming en het daaraan gekoppelde sterrensysteem. Duitse veehouders die deelnemen aan Initiative Tierwohl gaan qua welzijnsmaatregelen gemiddeld in de richting van één ster van de Dierenbescherming.
Een groot verschil is dat Initiative Tierwohl werkt volgens het principe van groene stroom: consumenten betalen de toeslag van 4 cent voor elk stukje vlees, ongeacht of het vlees afkomstig is van een boerderij waar de dieren een beter leven hebben gehad.
Een voordeel van het groene stroom-principe bij vlees is dat er geen fraudes en verwaardingsproblemen ontstaan omdat vlees van welzijnsbedrijven en gangbare bedrijven gemengd en voor dezelfde prijs richting consument gaat.
‘Omdat wij in Nederland alleen een karbonade willen van een welzijnsvarken, blijven de slachters zitten met de speklappen, terwijl die wel een hogere kostprijs hebben’, analyseert Dick Veerman van opiniesite foodlog.nl.

Niet vergelijkbaar

Niet iedereen is ervan overtuigd dat het Groene stroomprincipe bij vlees succesvol toe te passen is. ‘Initiative Tierwohl is niet vergelijkbaar met ons Beter Leven-kenmerk met drie niveaus van dierenwelzijn uitgedrukt in sterren’, vindt Bert van den Berg, senior beleidsmedewerker bij de Dierenbescherming.
‘Bij het Beter Leven-kenmerk koopt de consument vlees of eieren die ook daadwerkelijk afkomstig zijn van dieren die volgens de criteria van Beter Leven zijn gehouden. De consument weet precies wat hij koopt.’
Anders dus dan bij Initiative Tierwohl, voegt Van den Berg toe. ‘Daar betaalt de consument een kleine opslag op vlees voor extra dierenwelzijn, zonder garantie dat het vlees dat hij koopt ook daadwerkelijk afkomstig is van dieren die dat extra dierenwelzijn hebben gehad. Laat staan dat de consument duidelijkheid krijgt om welk niveau van dierenwelzijn het gaat.’
Van den Berg vindt ook dat Initiative Tierwohl veehouders tot speelbal van supermarkten maakt. ‘Wat gebeurt er als een supermarkt besluit met zijn bijdrage aan het fonds te stoppen? Veehouders en consumenten staan dan met lege handen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer