Toename muizenschade in hardfruit

Het verschilt per regio, maar de huidige groeiperiode laat zien dat in veel boomgaarden jonge aanplant het loodje legt als gevolg van muizen- en woelrattenschade.

Toename+muizenschade+in+hardfruit
© Koen van Wijk


'De wortelstokken zijn tot aan het maaiveld aangevreten. Het gebeurt vooral bij jonge aanplant en inboeters, die nog niet goed zijn geworteld', vertelt fruitteler Wim van Wijk uit het Utrechtse 't Goy.

'Het lijkt steeds erger te worden. We konden het van de winter al zien aankomen aan de vele muizengaatjes.'

Gemiddeld hebben hardfruittelers in Utrecht ongeveer een kwart uitval onder jonge boompjes, schat Van Wijk in. Ook in het Rivierengebied kampen fruittelers met groeiende schade door muizen en woelratten.

Betuwe en Limburg

'In onze studieclub melden telers links en rechts wat schade', vertelt Jan Kroeze, fruitteler in Beesd en bestuurslid van LTO Noord West Betuwe.

'Het probleem neemt gewoon toe. We zijn bang voor de toekomst, omdat vanaf 1 januari geen bestrijding meer is toegestaan in de boomgaard.'

In Limburg wordt serieus werk gemaakt van de schade-inventarisatie. 'Tijdens de bloei dachten we dat het meeviel, maar door de aanhoudende droogte zien we nu veel terugval van bomen', vertelt voorzitter Raymond Notermans van NFO-afdeling Zuid-Limburg.

NFO

Bij het hoofdkantoor van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) in Zoetermeer komen wel meldingen binnen, maar nog niet veel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer