Het Binnenveld paait kwart miljoen mensen

‘Proef de rijkdom van het Binnenveld’. Het is de titel van een kleine, compacte brochure boordevol streekproducten en arrangementen om dit fraaie agrarische gebied op de grens van Gelderland en Utrecht te ontdekken en te proeven. Een uitnodiging van de agrarische natuurvereniging aan de stedeling en de recreant om het Binnenveld te bezoeken en er te genieten. Daarmee wil de jonge ANV het contact tussen boer, burger en consument versterken.

Scala aan verbreding

Hij is niet de enige die inkomsten haalt uit verbreding. Er is een heel scala aan bedrijven die op die manier werkt met streekproducten en met recreatieve arrangementen: van een boerengolfbaan tot het vlees van de Binnenveldse big en van een biologische kwekerij tot bed & breakfast. De ANV legt in haar activiteiten de klemtoon op die streekproducten en arrangementen om zo te bevorderen dat de landbouw in het Binnenveld bestaanszekerheid houdt. De vereniging wakkert het aan en probeert partijen met elkaar in contact te brengen. De uitgave van de brochure ‘Proef de rijkdom van het Binnenveld’ is er een voorbeeld van net als de organisatie van vier streekmarkten in de vier seizoenen met elk hun eigen karakter. Zo was er dit voorjaar de Paasmarkt, is er in juni de Open Boerderijdag, is er op 19 september een Oogstfair en hangt er op 7 november een geslacht Varken aan de Leer. Zo’n streekmarkt trekt al gauw 1.500 bezoekers, terwijl de fietstocht tijdens de Open boerderijdagen altijd goed is voor 500 tot 1.000 belangstellenden.

Brug tussen boer en burger

Niet voor iedere boer is verbreding nodig, stellen de twee ANV-bestuursleden, maar voor een aantal is het noodzaak. In die zin is het een uitkomst dat er zoveel koopkrachtige consumenten en recreanten naast de deur zitten. Het is een prachtig, mooi open gebied, waar een boer een inkomen moet kunnen verdienen en waar de burger kan recreëren, is de stelregel van de bestuursleden. Het is belangrijk dat er een brug tussen die twee wordt geslagen. De ANV ziet zich als die bruggenbouwer. De twee zijn ervan overtuigd dat het gaat lukken. In het verlengde ligt ook Boerderij-educatie, een lesprogramma over voedselproductie waaraan de basisscholen in het Utrechtse deel van het Binnenveld meedoen. Het is de bedoeling dat ook de scholen in het Gelderse deel aan dat programma gaan meedoen. De VMBO’s uit Veenendaal en Ede zijn ook actief. Met groepen leerlingen werken ze in het landschap, onder andere met het knotten van wilgen en de bescherming van weidevogels. Het draagt allemaal bij aan goed contact tussen boer en burger, in dit geval de schooljeugd. En het helpt ook bij het verkrijgen van een goodwill en een goed imago van de landbouwsector.

‘Er is geld genoeg’

Boerenzoon, landbouweconoom en oud-wethouder Jan Bouwhuis van de gemeente Rhenen leidt sinds september als voorzitter de ANV. ‘Ik heb iets met dit gebied met zijn boeren en zijn groen. Het mag niet teloor gaan in een economische wedloop, die gaande is, ‘stelt hij. Jan Bouwhuis ziet volop mogelijkheden om in de natuur en de landbouw te investeren ten gunste van een gezonde bodem en een gezond landschap. Samen met Roel van Dijk is hij op tournee langs de verschillende gemeenten om te kijken wat er mogelijk is. ‘Er is geld genoeg, maar je moet de juiste potjes aanspreken’, merkt Jan Bouwhuis op. Daarbij is hij vindingrijk. ‘Waarom geen geld voor volksgezondheid besteden om de mensen uit de stad naar het landelijk gebied te laten gaan? De mens wordt gezonder als je ze het veld in stuurt. Dat is bewezen’. Hij geeft nog een voorbeeld. ‘Waarom al het hemelwater opvangen in het riool en het dan zuiveren? Zorg ervoor dat het schone water rechtstreeks de grond in kan in een schoon landschap en investeer daarin. En waarom alleen in de bebouwde kom zoveel geld besteden aan openbaar groen? Dat kan ook in het buitengebied.’ Roel van Dijk vult aan, ‘Als je een mooie groene omgeving hebt houdt vastgoed zijn waarde. Dat is ook belangrijk voor de inwoners van een gemeente.’ Zij ontmoeten tot nog toe een gewillig oor bij hun bezoeken, maar concreet heeft dat nog niet veel opgeleverd. ‘Dat komt wel,’ verzekert de ANV-voorzitter.

Vier jaar geleden opgericht

De vereniging is vier jaar geleden opgericht. Er zijn nu 130 leden, waarvan circa 50 boeren. Het aantal groeit. ‘We hebben inmiddels een vaste plek verworven’, constateren de beide bestuursleden. Een voorloper was het Weidevogelbeheer Oost en West. Dat weidevogelbeheer is nog steeds een belangrijke poot onder de activiteiten. Met resultaat. Neem het bedrijf van melkveehouder Jan van Ginkel. Op zijn land telde hij samen met weidevogelbeschermer Harm Roseboom vorig jaar 49 nesten: 44 kieviten, 2 grutto’s en 3 tureluurs. Meer dan 70 procent van de nesten is uitgekomen. De ANV doet ook aan ander beheer: onderhoud van het landschap.
In Rhenen en Wageningen verzorgt de vereniging erfbeplantingsprojecten en in Bennekom en Ede wordt de ANV ingeschakeld voor het landschapsonderhoud. Daarvoor is een aparte werkploeg actief. Zo is de ANV Het Binnenveld op verschillende fronten actief van streekproducten tot kieviten.

ANV moet blijven

Voor het agrarisch natuurbeheer krijgen boeren subsidie. Dat wordt vanaf 2016 op een andere leest geschoeid. Twee gebiedscollectieven, Utrecht Oost en Veluwe, gaan dat regelen en verzorgen. Het Binnenveld heeft zich daarbij aangesloten. Voorzitter Bouwhuis koppelde daar in de ledenvergadering uitdagend de vraag aan vast of het niet beter zou zijn om dan maar de ANV op te heffen. Het collectief kon de zaken wel overnemen. Niemand voelde voor opheffen. Roel van Dijk: ‘We doen veel meer dan beheer. Er is een duidelijke en aparte rol voor de ANV. Kijk naar de streekproducten en recreatieve arrangementen. Kijk naar de educatie, naar de open dagen. Er is meer dan genoeg te doen.’

Tekst: Hans Siemes Foto’s: Joop Adams en Otto Vloedgraven

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer