LTO Noord Meldpunt Muizenschade heropend

Meldpunt Muizenschade van LTO Noord is heropend. Op meerdere plekken in Noord-Nederland zijn opnieuw grote populaties muizen waargenomen. Boeren vrezen daarom een tweede muizenplaag.

LTO+Noord+Meldpunt+Muizenschade+heropend
© Ida Hylkema


Opmerkelijk is dat er nu ook veel meldingen komen van akkerbouwers, geeft LTO Noord aan.

'De muizenplaag van begin dit jaar richtte vooral veel schade in grasland van veehouders aan. Maar de diertjes vinden tarwe en aardappelen kennelijk ook erg lekker.'

Tijdig maatregelen

LTO roept landbouwers op tijdig maatregelen te nemen door het gras kort te houden, dat te bemesten en te sproeien zodat de holletjes onder water lopen.

'Het is belangrijk om de eerste nesten te bestrijden. Muizen kunnen in korte tijd voor heel veel nakomelingen zorgen.'

Grasland

Door de muizenplaag van eind 2014 en begin dit jaar waren vele duizenden hectares Friese grasland veranderd in een woestenij.

Honderden veehouders moesten forse investeringen, soms tienduizenden euro's per boer, doen om het grasland weer productief te krijgen en ook moesten ze extra voer bijkopen voor hun vee. De totale schade loopt volgens LTO in de tientallen miljoenen euro's.

Aankloppen

Provincie Fryslân heeft eerder al 10 miljoen euro vrijgemaakt om gedupeerde boeren een lening te geven als zij niet meer bij hun eigen bank kunnen aankloppen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer