Zuid-Holland steunt onderzoek muizenschade

Provincie Zuid-Holland wil bijdragen aan een onderzoek dat de provincie Fryslân met onder andere LTO Noord, het ministerie van Economische Zaken en andere provincies is gestart naar de muizenproblematiek.

Zuid%2DHolland+steunt+onderzoek+muizenschade
© Ida Hylkema

Dat schrijft het Zuid-Hollands provinciebestuur in antwoorden op vragen van de ChristenUnie over de muizenoverlast.

Het aantal meldingen van muizenschade liep in drie weken tijd gestaag op. Bij het meldpunt van LTO Noord was op 23 februari, 2 maart en 9 maart het aantal meldingen van Zuid-Hollandse boeren respectievelijk 12, 25 en 28. Ook het gebied waarin schade werd gemeld liep op: van 453 naar 1.100 naar 1.200 hectare.

Ernst

LTO Noord hanteert drie categorieën om de ernst van de schade aan te geven: milde schade, flinke schade en enorme schade. De ernst van de schade wordt vastgesteld aan de hand van de geschatte opbrengstderving.

Bij milde schade is de opbrengstderving kleiner dan 25 procent, bij flinke schade tussen de 25 en 75 procent en bij enorme schade hoger dan 75 procent.

Herstelmaatregelen

Boeren die kampen met veel muizenschade in hun grasland, krijgen ruimte voor herstelmaatregelen. De Europese Commissie geeft Nederland daarvoor onder meer ontheffing van enkele derogatievoorwaarden

Bedrijven waar de grasopbrengst dit jaar tenminste 25 procent lager zal uitvallen, kunnen gebruik maken van de verruiming. De muizenschade moet door het Faunafonds zijn vastgesteld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer