Alle opties open voor doden muizen

Het kabinet wil niet op voorhand bestrijdingsmethodes van een muizenplaag verbieden. Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) heeft dat woensdag gezegd in de Tweede Kamer.

Alle+opties+open+voor+doden+muizen
© Dirk Hol

Marianne Thieme (PvdD) toonde zich verontwaardigd over de aanpak van de recente muizenplaag in Friesland. Er is getracht muizen te verdrinken en Dijksma gaf toestemming voor het gebruik van CO2.

'Dieronvriendelijk', meent Thieme. Ze diende moties in die er om vragen in de toekomst dergelijke plagen alleen nog diervriendelijk te bestrijden en om het gebruik van CO2 niet toe te staan, maar juist te beboeten.

Diervriendelijke methodes

De staatssecretaris reageerde afwijzend. 'Daar waar het kan, kiezen we voor de meest diervriendelijke methodes. Maar die moeten wel voorhanden zijn, anders staan we met lege handen.'

Ze bestreed ook de aantijging van Thieme dat de inzet van CO2 tegen de muizen illegaal was. 'Daar hebben we gewoon ontheffing voor verleend.'

Waardering

CDA en VVD uitten hun waardering voor de inzet van Dijksma en van haar departement. 'Ik hoop dat er bij een eventuele volgende calamiteit net zo snel gehandeld wordt om de schade en het leed te beperken', stelt Helma Lodders (VVD).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer