Mooiste+bewaaruien+komen+uit+Groningen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Mooiste bewaaruien komen uit Groningen

Op de themadag uien van Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) hebben de uientelers Gerbens en Burgler uit Baflo de eerste prijs gewonnen bij de verkiezing van de mooiste bewaarui.

De tweede prijs ging eerder dinsdag in De Meerpaal in Dronten naar uienteler Harpe in Swifterbant en de derde prijs naar vof Van Beusichem in Biddinghuizen.

Rolf van den Berg uit Hoofddorp kreeg voor zijn bak met uien de meeste stemmen van de bezoekers en won daarmee de publieksprijs. In de uitslag van de jury kwam hij op de vijfde plaats.

Afzetbevordering

De uitverkiezing van de mooiste bewaarui wordt al enige jaren gecombineerd met de themadag uien van LNCN. DLV Plant coördineert de verkiezing en Stichting Afzetbevordering Ui (SAU) is een van de initiatiefnemers.

Bij de uitreiking van de prijzen vertelde Laurens Persoon van DLV Plant dat de jury de aangemelde uien beoordeelde op kleur, uniformiteit, huidvastheid en algemene indruk.

Kwaliteit ongekend hoog

'De gemiddelde kwaliteit van de aangeleverde bakken met uien is ongekend hoog. De jury had het lastig om een uiteindelijke keuze te maken. Zeker in de top 10 is slechts sprake van een minimaal verschil', aldus Persoon.

Wim Waterman van Waterman Onions vertelde namens SAU dat de uienverkiezing ooit is begonnen om het belang van de kwaliteit van uien onder de aandacht te brengen. 'Als ik kijk naar de inzending van dinsdag, dan kunnen we stellen dat we daarin goed geslaagd zijn.'

Weer

 • Dinsdag
  17° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer