Onderzoek gevoeligheid bladziekten bieten

DLV Plant onderzoekt in Noordoost- en in Zuidoost-Nederland in de praktijk de gevoeligheid van diverse rassen suikerbieten voor bladziekten.

Onderzoek+gevoeligheid+bladziekten+bieten
© Nieuwe Oogst

DLV Plant ervaart de afgelopen jaren dat er verschillen zijn tussen rassen suikerbieten en hun gevoeligheid voor de bladziekten Cercospora, Ramularia, Stemphylium, roest en meeldauw.

In ons omringende landen wordt de gevoeligheid van een ras voor een ziekte wel onderzocht en zijn deze gegevens bij de teler bekend.

Bestrijdingsstrategie

Als de ziektegevoeligheid van een ras bekend is, kan de telers de bestrijdingsstrategie en de rassenkeuze hierop aanpassen. Voor percelen die laat in het seizoen worden geoogst, is het verstandig een ras met een lage ziektegevoeligheid te zaaien.

Door bij de gewasbescherming de gevoeligheid van het ras mee te nemen, kan het meest gunstige middel worden gekozen en mogelijk een bespuiting minder worden uitgevoerd.

Twee proefvelden

DLV Plant heeft dit jaar twee proefvelden aangelegd met de meest voorkomende rassen. Dat moet een indruk geven van de ziektegevoeligheid.

De ene proef is gezaaid op het DLV Plant vernieuwingsbedrijf Op de Es te Zeijen (Noordoostelijk zandgebied). De andere locatie is Voerendaal in Zuid-Limburg.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer