Onderzoek+gevoeligheid+bladziekten+bieten
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Onderzoek gevoeligheid bladziekten bieten

DLV Plant onderzoekt in Noordoost- en in Zuidoost-Nederland in de praktijk de gevoeligheid van diverse rassen suikerbieten voor bladziekten.

DLV Plant ervaart de afgelopen jaren dat er verschillen zijn tussen rassen suikerbieten en hun gevoeligheid voor de bladziekten Cercospora, Ramularia, Stemphylium, roest en meeldauw.

In ons omringende landen wordt de gevoeligheid van een ras voor een ziekte wel onderzocht en zijn deze gegevens bij de teler bekend.

Bestrijdingsstrategie

Als de ziektegevoeligheid van een ras bekend is, kan de telers de bestrijdingsstrategie en de rassenkeuze hierop aanpassen. Voor percelen die laat in het seizoen worden geoogst, is het verstandig een ras met een lage ziektegevoeligheid te zaaien.

Door bij de gewasbescherming de gevoeligheid van het ras mee te nemen, kan het meest gunstige middel worden gekozen en mogelijk een bespuiting minder worden uitgevoerd.

Twee proefvelden

DLV Plant heeft dit jaar twee proefvelden aangelegd met de meest voorkomende rassen. Dat moet een indruk geven van de ziektegevoeligheid.

De ene proef is gezaaid op het DLV Plant vernieuwingsbedrijf Op de Es te Zeijen (Noordoostelijk zandgebied). De andere locatie is Voerendaal in Zuid-Limburg.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer