Aantastingen+gele+roest+vallen+mee
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Aantastingen gele roest vallen mee

De druk van gele roest in wintertarwe lijkt minder sterk dan vorig jaar, constateren teeltadviseurs van DLV Plant in verschillende teeltgebieden.

Er is relatief weinig gele roest te vinden op de tarwepercelen in het zuidwesten, meldt Luc Remijn. 'Wel komt septoria opzetten, maar dat is te verwachten gezien de omstandigheden.'

Gevoelige rassen

Wyncko Tonckens vertelt dat hij in Groningen nog nauwelijks gele roest is tegengekomen. Ook niet in rassen die vorig jaar juist heel gevoelig waren.

'Afgelopen herfst leek het erop dat omstandigheden voor wat betreft de druk van gele roest vergelijkbaar waren met het jaar ervoor. Maar uiteindelijk lijkt dat mee te vallen', stelt Tonckens.

Uitbreiding septoria

Ook in Flevoland is de ziektedruk in wintertarwe nog laag volgens Laurens Persoon. Wel waarschuwt ook hij voor uitbreiding van septoria vanwege het natte weer van de afgelopen periode.

Over de ontwikkeling van wintertarwe zegt Tonckens dat er afhankelijk van de zaaidata vrij grote verschillen zijn tussen de percelen. 'De percelen die in september zijn gezaaid, naderen nu veelal het tweede knoopstadium.'

Mest met sleepslang

Zowel Tonckens als Persoon wijzen erop dat het uitrijden van mest met een sleepslang vanwege het weer in de knel kan komen in bepaalde situatie.

'Voor percelen is het nu te nat om het land op te gaan, maar de ontwikkeling gaat wel door. Ongetwijfeld zal een aantal akkerbouwers hun bijmestbeurt moeten annuleren', zegt Persoon.

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer