Nertsenhouder+gaat+slachting+melden
Nieuws
© Herman van Dinther

Nertsenhouder gaat slachting melden

De nertsenhouderij krijgt een systeem om slachtingen vooraf te kunnen melden.

De Food and Veterinary Office (FVO) van de Europese Unie stelt dat Nederland geen goed functionerend systeem heeft dat de slachting van nertsen aankondigt en vervolgens controles op de slachting mogelijk maakt.

Dierenwelzijn

Daardoor kan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet aanwezig zijn om te controleren of het dierenwelzijn wordt gerespecteerd. De NVWA richt momenteel een meldingssysteem in.

Regelgeving

Ook de Nederlandse regelgeving zal hierop worden aangepast. Dit zal in de loop van het jaar worden afgerond. Dat meldt staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.

Boete

Bij het niet of te laat melden en bij overtredingen bij het doden van de nertsen zijn bestuursrechtelijke maatregelen op basis van de Wet Dieren mogelijk. Een boete van 1.500 euro of het opleggen van een last onder dwangsom en indien nodig zelfs het sluiten van het bedrijf, zijn mogelijke maatregelen..

Geen overtredingen

In de periode 2006 tot en met 2009 zijn door de NVWA in totaal 30 inspecties op het doden van nertsen uitgevoerd. Tijdens deze inspecties zijn geen overtredingen geconstateerd. Dit was voor de NVWA aanleiding om vanaf 2010 niet meer jaarlijks te inspecteren op het doden van nertsen. Vanaf 2016 voert NVWA tijdens de periode waarin de dieren worden gedood steekproefsgewijs controles uit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / -1°
  50 %
 • Maandag
  5° / 1°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 3°
  70 %
Meer weer