Gat+regelgeving+nertsen+gerepareerd
Nieuws
© Herman van Dinther

Gat regelgeving nertsen gerepareerd

Voor de nertsenhouderij blijven de huidige huisvestingsnormen ook na 1 januari 2015 gelden. Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) repareert een dreigend gat in de regelgeving.

Met het opheffen van de productschappen vervalt per 1 januari de PPE-verordening die eisen stelt aan de huisvesting van pelsdieren.

De overheid had diezelfde eisen opgenomen in de Wet verbod pelsdierhouderij, zodat nertsenhouders zich tot 2024 toch aan de normen moeten houden.

Buiten werking

Vier maanden geleden stelde de rechtbank Den Haag de wet echter buiten werking. Daarmee zijn ook de huisvestingsnormen die er in staan, opgeschort.

Dijksma noemt het 'onwenselijk' dat er vanaf 1 januari geen huisvestingsnormen meer zouden gelden voor pelsdieren. Daarom zal ze die alsnog vastleggen in het Besluit houders van dieren.

Meldplicht

Het ontwerp daarvoor heeft ze nu naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin is ook een meldplicht voor nertsenhouders opgenomen.

Ondernemers die een nieuwe nertsenhouderij opstarten of een bestaande nertsenhouderij uitbreiden of overdragen, moet daarvan melding doen aan de overheid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer