Meer+marktinfo+voor+Belgische+varkensboer
Nieuws
© twan WIERMANS

Meer marktinfo voor Belgische varkensboer

De Belgische provincie West-Vlaanderen bundelt de krachten met agrarisch dienstverlener DLV om meer marktinformatie bij de varkenshouder te krijgen. Meer marktkennis moet leiden tot een betere risicobeheersing en meer inkomenszekerheid.

Via nieuwsbrieven, infovergaderingen en kenniscoöperaties moet de varkenshouder meer marktinzicht krijgen en vertrouwd raken met de werking van de grondstoffen- en varkensmarkt. Daarmee moet hij betere bedrijfsbeslissingen kunnen nemen.

Kenniscoöperatie

Een eerste infovergadering vindt plaats op 23 juni bij onderzoeksbureau Inagro. Na de vergadering zal een kenniscoöperatie worden opgericht. Een kenniscoöperatie is een kleine groep varkenshouders die onderling kennis uitwisselen.

In deze kenniscoöperatie wordt gewerkt aan risicomanagement en het toepassen van de marktinformatie op de eigen bedrijfsvoering. Het moet de varkenshouder in staat stellen om op termijn prijs- en afnameafspraken te maken met leveranciers en afnemers.

Retoriek omzetten

'Met deze actie willen we de retoriek over eerlijke prijzen omzetten in meer informatie over de marktprijzen', aldus gedeputeerde Bart Naeyaert van de provincie West -Vlaanderen.

'Het gaat over de grondstoffenmarkt van de voeders, met zicht op de termijnwerking. Daarnaast moet ook een beter beeld van de verkoopprijs van varkens en varkensvlees de varkenshouder toelaten de beste verkoopprijs voor zijn product te zoeken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer