%27Boer+aan+het+stuur+bij+vermarkten+varken%27
Nieuws
© De Snuitgeverij/Seebe Janssens

'Boer aan het stuur bij vermarkten varken'

'Varkenshouders moeten veel meer zelf aan het stuur zitten bij het vermarkten van hun product', vindt varkenshouder John van Paassen uit Deurne. Hij zei dit donderdagavond bij een College Tour met varkenshouders van de Pigs Innovation Tour (PIT).

Vier PIT-varkenshouders discussieerden bij de Groene Campus in Helmond met mbo-studenten over de toekomst van de varkenshouderij. Ook vleesvarkenshouder Ad Romme uit Ysselsteyn ziet goede kansen voor afzetketens waarin varkenshouders de regie hebben.

Niet uitwisselbaar

Romme is enthousiast deelnemer van de Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV), voorheen Milieukeur. 'Als ondernemer moet je zorgen dat je niet uitwisselbaar bent. Dan lukt het slachterijen niet om jou voor hun karretje te spannen.'

De vleesvarkenshouder tekent aan dat meedoen aan marktconcepten vooral kansrijk is op de binnenlandse markt. 'Nog steeds gaat ruim 70 procent van de Nederlandse varkensvleesproductie de grens over. Dus niet iedereen kan zomaar instappen in een keten.'

Varkenshouder Gerbert Oosterlaken uit Beers ziet wel kansen op de buitenlandse afzetmarkt. Hij bouwde twee jaar geleden een nieuwe stal en werkt daarin onder meer met Prodromi-kraamhokken. Hierin lopen zeugen los vanaf drie dagen na het werpen.

Engelse supermarkt

'Een streep door de rekening is dat de Dierenbescherming ons geen ster toekent omdat we bij de guste en dragende zeugen voerligboxen hebben. Nu ben ik in gesprek met een Engelse supermarktketen. Die is heel enthousiast over hoe we bezig zijn', aldus Oosterlaken.

'Waarom zoekt u continu de media op? Straks moeten zeugen op alle bedrijven los in het kraamhok', vraagt Daniël van Gelder van Helicon Helmond. 'Dat doe ik niet omdat ik zo graag in de krant wil, maar omdat we iets doen wat anders is. Dat vinden media interessant', antwoordt Oosterlaken.

Innovatieve ondernemers

De varkenshouders die deelnemen aan het PIT-project staan stuk voor stuk bekend als innovatieve ondernemers. 'Bij mij draait het erom dat ik graag zelf een oplossing zoek voor problemen die we tegenkomen', zegt Romme. 'Daarbij laat ik me niet door bureaucratie weerhouden.'

Samen met een grote stalinrichter werkt de Limburgse varkenshouder nu aan een variant op de bekende plateaus om de leefruimte voor de varkens te vergroten. 'Volgens de huidige regels is mijn oplossing niet toegestaan. Ik vertrouw erop dat de overheid oog heeft voor wat er in de praktijk gebeurt en de regels aanpast.'

Acceptatie door de burger

'Waarom heeft u nooit gekozen voor een zichtstal?', vraagt Femke Knijnenburg van Helicon Helmond aan varkenshouder Mark van Dijk, subfokker in Odiliapeel. 'In ieder geval niet omdat ik daar geen voorstander van ben', stelt Van Dijk.

'Als varkenshouder moeten we acceptatie door de burger verdienen en daar moeten we energie in steken', zegt de subfokker. Hij is momenteel bezig met het vormen van een 'verkenboerderij' waar mensen bij de varkens kunnen komen. Daar wordt de vleesverkooptak aan gekoppeld.

'Bij die verkoop van vlees van onze eigen varkens merken we dat mensen willen weten wie de boer achter het varken is. Als ze vertrouwen hebben in de boer, hebben ze dat ook in zijn bedrijf', aldus Van Dijk.

Tips

'Heb je goede tips voor jonge ondernemers', vraagt Daisy van Sluisveld van Helicon Helmond. 'Doe waar je plezier in hebt en doe dat goed', antwoordt Van Paassen.

'Houd niet vast aan het bestaande. Wees niet bang en beweeg mee met maatschappij, markt en technische mogelijkheden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer