Varkenscrisis+oorzaak+omzetdaling+veesector
Nieuws
© alle-test.nl

Varkenscrisis oorzaak omzetdaling veesector

De omzet van de Vlaamse varkenshouderij is in de eerste elf maanden van het jaar volgens Boerenbond met 10 procent gedaald. Beter deden eieren het met een stijging van 5 procent, melk met een toename van 6 procent en braadkippen met een groei van 4 procent.

In de varkenssector daalde de geproduceerde hoeveelheid varkensvlees met 2,6 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2013. Ook de prijs viel 8 procent lager uit.

Varkenshouders kampen opeenvolgende jaren al met beduidend minder goede economische resultaten, geeft Boerenbond aan.

Invoerstop

Zo geldt sinds februari 2014 een Russische invoerstop vanwege Afrikaanse varkenspestproblemen in Oost-Europa. Het Russische invoerverbod vanwege het conflict in Oekraïne zorgde voor een nieuw dieptepunt.

De voorbije weken deden zich mede daardoor nog gevoelige prijsdalingen voor.

Rund- en kalfsvlees

Tijdens de eerste elf maanden van 2014 werd 3 procent meer rund- en kalfsvlees geproduceerd, maar de prijs daalde gemiddeld met 2 procent.

Vleeskalveren werden iets goedkoper, zodat de prijsdaling volledig is toe te schrijven aan runderen. Het gaat dan specifiek om gewone vleeskoeien, want de prijzen van dikbillen hielden redelijk stand.

Melkveehouderij

De melkveehouderij liet nagenoeg hetzelfde (hoge) prijsniveau zien als in dezelfde periode van 2013. De laatste maanden werden gekenmerkt door een gevoelige daling van de melkprijs. De geproduceerde hoeveelheid melk steeg zo'n 4 procent.

De omzet van de melkveesector nam daardoor globaal met 6 procent toe, waar dat in 2013 een stijging van 19 procent was. Het gehele jaar door noteren de prijzen van de nuchtere kalveren historisch laag vanwege de Russische handelsmaatregelen.

Braadkippen

De productie van braadkippen steeg in 2014 met 9 procent. De prijzen kenden daarentegen een daling van bijna 4 procent. Toch stijgt de omzet nog met 4 procent. In de leghennensector daalde de productie in Vlaanderen met ongeveer 3 procent tegenover 2013.

De prijzen kenden een behoorlijke stijging. De globale omzet van de eiersector steeg daardoor met 5 procent tegenover 2013, blijkt uit de Boerenbond-cijfers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer