Stadslandbouw geen garantie gezelligheid

Stadslandbouw wordt vaak ingezet als middel om de sociale cohesie in de buurt te vergroten. Maar volgens Esther Veen leidt die aanpak lang niet altijd tot betere relaties tussen buurtbewoners.

Stadslandbouw+geen+garantie+gezelligheid
© De Tuin op Tafel

Dat schrijft Veen in haar proefschrift dat ze aanstaande maandag verdedigt aan Wageningen UR. De promovenda observeerde voor haar promotieonderzoek verschillende moestuinen waarin mensen uit één buurt bij elkaar komen.

In deze buurtmoestuinen zag ze dat niet iedereen meedoet en dat er in de tuin groepen ontstaan. 'Vaak wordt aangenomen dat een buurtmoestuin veel oplevert voor de buurt. Maar ook deze tuinen maken deel uit van ‘de echte wereld’ waar problemen spelen.'

Verwachtingen bijstellen

Het is voor gemeenten, initiatiefnemers van stadslandbouwprojecten en andere betrokkenen daarom van belang dat ze de vaak hooggespannen verwachtingen bijstellen.

'Met een buurttuin doorbreek je bestaande sociale structuren niet zo makkelijk en het is lastig om mensen vanuit verschillende sociaal-economische achtergronden met elkaar in contact te laten komen', geeft Veen aan.

Buurttuinen

In het onderzoek komt echter wel naar voren dat buurttuinen ervoor zorgen dat buurtbewoners elkaar beter leren kennen en makkelijker bij elkaar aankloppen als ze hulp nodig hebben.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer