Stadslandbouw in lege kantoren vaak utopie

Er zijn in Nederland nog nauwelijks concrete voorbeelden van stadslandbouw in kantoorgebouwen en het zal moeilijk zijn om rendabele business cases te creëren.

Stadslandbouw+in+lege+kantoren+vaak+utopie
© eigen foto Wageningen UR

Agrarische productie in leegstaande gebouwen is hier namelijk veel duurder dan conventionele productie in de open grond of in de kas. Stadslandbouw is daarom geen structurele oplossing voor de kantorenleegstand.

Toch zijn er juist vanwege de stedelijke omgeving kansen, bijvoorbeeld voor producten met een hoge toegevoegde waarde, specifieke product-marktcombinaties of stapeling van functies.

Provincie Utrecht

Wageningen UR heeft op verzoek van provincie Utrecht onderzocht of stadslandbouw in leegstaande kantoren een oplossing biedt voor deze groeiende problematiek.

Technisch gezien zijn er diverse vormen van stadslandbouw in kantoorgebouwen mogelijk, maar het vraagt wel de nodige bouwtechnische aanpassingen.

Het ligt niet voor de hand om voedselproducten in een gebouw te telen, omdat de kostprijs in een gebouw veel hoger is dan bij teelt buiten of onder glas.

Aanpassingen nodig

Om het gebouw met een voormalige kantoorfunctie geschikt te maken voor de productie van voedsel, zijn er veel (kostbare) bouwtechnische aanpassingen nodig.

Zelfs als er gratis van een kantoorgebouw gebruikgemaakt kan worden, is de kostprijs voor bijvoorbeeld een krop sla hoger dan die van sla uit de kas of van de volle grond.

Sommige locaties bieden wel degelijk kansen, denkt Wageningen UR. Het moet gaan om kwalitatief of culinair hoogwaardige producten met een hogere verkoopprijs en een goed marktconcept.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer