Nederlandse eieren mogelijk naar de VS

Nederlandse eierproducenten kunnen mogelijk profiteren van het tekort aan eieren dat in de Verenigde Staten dreigt te ontstaan door een uitbraak van vogelgriep in het middenwesten van het land.

Nederlandse+eieren+mogelijk+naar+de+VS
© badische zeitung

Dat zei voorzitter Hubert Andela van de Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren zaterdag. In de VS zijn inmiddels 40 miljoen leghennen afgemaakt, waardoor meer dan 10 procent van de binnenlandse productie is weggevallen.

Snel goedkeuring

Andela verwacht dat de VS haast zullen maken met het goedkeuren van import van eieren en eiproducten uit Europa. 'De VS zeggen wel een vrijhandelsnatie te zijn, maar in de praktijk houden ze iedereen buiten. Ik denk dat daar nu snel verandering in zal komen.'

Los van de effecten van de zich nog altijd uitbreidende vogelgriep bestond er in de VS al een grote vraag naar kippeneiwit van eidooiers. Dat komt volgens Andela door de grote populariteit van proteïne-burgers, hamburgers met extra eiwitten.

Nederlandse aanvraag

Nederlandse eierproducenten hebben daar vorig jaar al op ingespeeld door bij de Amerikaanse autoriteiten aanvragen in te dienen om hun producten naar de VS te mogen exporteren.

Andela verwacht ook een toenemende vraag uit Azië, waar de Amerikanen normaal gesproken veel eieren en eiproducten naar exporteren. Door de vogelgriepuitbraak ligt die export nu stil..

Twee derde voor export

Nederland telt 32 miljoen leghennen. Die produceren samen circa 10 miljard eieren per jaar. Twee derde gaat de grens over, als consumptie-ei en in bewerkte vorm.

Nederlandse consumenten hoeven zich volgens Andela voorlopig geen zorgen te maken over een tekort aan eieren of stijgende prijzen als er straks nog meer eieren de grens overgaan.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer