OM+eist+boetes+en+celstraf+om+eierfraude
Nieuws
© ZLTO

OM eist boetes en celstraf om eierfraude

Vanwege eierfraude zijn donderdag tegen een eierbroederij in Babberich en drie leghennenbedrijven in Landhorst, Leveroy en Haule boetes tot 150.000 euro geëist. Aan de fraude zou in totaal ruim 1.000.000 euro zijn verdiend.

De vijf directeuren van de leghennenbedrijven en de eierbroederij hoorden werkstraffen tot 240 uur en voorwaardelijke gevangenisstraffen tot acht maanden tegen zich eisen.

'De verdachten hebben het vertrouwen dat consumenten moeten kunnen stellen in voedsel een ernstige deuk toegebracht', stelde de officier van justitie.

Scharrel- en vrije-uitloopeieren

De leghennenbedrijven moeten 100.000, 75.000 en 50.000 euro betalen als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Deze pluimveehouderijen verkochten met hulp van de eierbroederij miljoenen gewone eieren als duurdere scharreleieren of vrije-uitloopeieren.

Uit onderzoek door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat de fraude namelijk mogelijk werd gemaakt door het broedbedrijf in Babberich. Tegen die onderneming is een boete van 150.000 euro geëist.

Broederij en leghennenbedrijven

De broederij leverde tussen 2009 en 2011 op papier tienduizenden kippen minder aan de drie leghennenbedrijven dan dat het bedrijf in werkelijkheid deed.

De kippen bij de leghennenbedrijven hadden daardoor in totaal minder ruimte en daarmee voldeden de pluimveehouderijen niet aan de scharrel- of vrije-uitloopeierenvoorwaarden.

Dierenwelzijn

De verdachten schaadden met hun handelingen volgens de officier niet alleen het consumentenvertrouwen, maar ook het dierenwelzijn. 'Kippen die scharreleieren leggen, zijn beter af dan kippen die gewone productie-eieren leggen, denken veel mensen.'

Een vrije-uitloopkip heeft een beter en gevarieerder leven dan een kip die alleen binnen leeft. 'Er zijn consumenten die daarom graag een hoger bedrag voor deze eieren betalen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer