Boetes en werkstraffen pluimveefraude

De rechtbank in Arnhem heeft donderdag 150.000 euro boete opgelegd aan een broederij uit Gelderland vanwege fraude met leghennen.

Boetes+en+werkstraffen+pluimveefraude
© FDA

De broederij leverde tussen 2009 en 2011 meer leghennen aan kippenhouders dan op facturen stond vermeld. Daardoor konden de pluimveehouders meer hennen houden dan wettelijk is toegestaan.

De twee directeuren kregen 240 uur werkstraf, waarvan 80 uur voorwaardelijk. Ook drie pluimveehouders uit Friesland, Limburg en Noord-Brabant van wie de zaken als voorbeeld zijn genomen, zijn bestraft, maar hun straffen vielen lager uit dan was geëist.

De leidinggevenden kregen elk 160 uur werkstraf, waarvan 40 uur voorwaardelijk plus boetes tussen de 23.000 en 39.000 euro.

Scharrelei

De rechtbank vindt niet bewezen dat de pluimveehouders bewust ten onrechte de eieren als scharrelei of vrije-uitloopei op de markt hebben gebracht.

Tussen 2009 en 2011 leverde de broederij volgens het Openbaar Ministerie (OM) ongeveer 550.000 hennen te veel aan ongeveer 120 pluimveehouders.

Fraude

Daarvoor werden mogelijk 535 facturen frauduleus opgemaakt. Uitgaande van driehonderd eieren per hen betekent dat 165 miljoen eieren. Het OM heeft negen valse facturen aan drie kippenhouders uitgewerkt tot voorbeeldzaken.

Anders dan het OM vindt de rechtbank niet bewezen dat door het houden van de extra hennen ook de leefomstandigheden per hen niet meer overeenkwamen met de eisen voor scharrelei of vrije-uitloop-ei. Dat is ook niet specifiek onderzocht.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer