Weinig+belangstelling+voor+ei+uit+Oekra%C3%AFne
Nieuws
© ZLTO

Weinig belangstelling voor ei uit Oekraïne

Er is niet veel belangstelling voor de import van eieren en eiproducten vanuit Oekraïne. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) in een brief aan de Tweede Kamer.

Door exporteurs is vorig jaar geen gebruikgemaakt van de mogelijkheid om importcertificaten aan te vragen voor de import van eieren of eiproducten vanuit de Oekraïne. Voor import via deze certificaten geldt een nultarief.

Dat er geen belangstelling is voor de certificaten heeft verschillende redenen, zegt Dijksma. 'Het komt mogelijk door de huidige lage eierprijzen in de Europese Unie, de gestegen eierprijzen in Oekraïne en certificeringseisen waaraan niet alle Oekraïense exporteurs voldeden.'

Nulheffing

Importeurs konden in 2014 voor het eerst importcertificaten aanvragen voor 375 ton eiproducten en 750 ton eieren tegen nulheffing uit Oekraïne. Of er in 2015 wel belangstelling voor de importcertificaten zal zijn, moet nog blijken.

De Tweede Kamer liet eerder weten het vreemd te vinden dat Europa 'kooi-eieren' toeliet vanuit de Oekraïne. In Europa zijn er tenslotte hogere dierenwelzijnseisen. De kamer wil dat Dijksma actie neemt om dat te voorkomen.

Dierenwelzijnswetgeving

Nederland blijft er in Brussel op aandringen dat Oekraïne moet beginnen haar dierenwelzijnswetgeving op één lijn te brengen met die van de Europese Unie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer