Prijsval bij vleesvarkens

De Nederlandse vleesvarkensprijzen zijn fors gedaald. Na een opleving van enkele weken geleden zitten die zelfs iets onder het lage niveau waar in maart sprake van was.

Pieter Stokkermans
Daarmee volgen de Nederlandse slachterijen de Duitse noteringen. Die waren in maart eveneens stabiel, met een Duitse Tönnies-notering van 1,40 euro. Vervolgens steeg die in twee weken met telkens 5 cent naar 1,50 euro. Daarop kwam een prijsval van eerst 3 cent en vervolgens 7 cent. Daarop stond de notering vorige week, net als deze week, op 1,40 euro.
Vion liet een soortgelijke beweging zien met 1,37 euro per kilo in week 15, naar een top van 1,47 euro in week 17 en een daling naar 1,34 euro deze week. Andere Nederlandse noteringen liggen eveneens iets lager dan de Duitse.
De opleving in prijs in april is enigszins opvallend. Te meer ook omdat slachterijen aan de afzetkant niet méér aan het vlees verdienden. Vanuit Engeland werd juist minder betaald voor hammen. Daarnaast hangt er het afgelopen half jaar veel vlees boven de markt.

Overaanbod

Dit overaanbod maakt de kans op een opleving van de vleesvarkensprijs klein. Mogelijk is die ontstaan doordat een aantal leveranciers tijdelijk een rem op de varkensleveringen heeft gezet, om een opleving te forceren. Deze is dus van tijdelijke aard.
Van de traditionele opleving in het voorjaar is, mede door dit overaanbod, nog niets te merken. Normaal gesproken neemt de prijs van vleesvarkens tussen half april en half juni met 20 cent per kilo toe, doordat op 1 mei in Duitsland het barbecueseizoen start. Mede door het slechte weer zijn er in Duitsland en Nederland nog nauwelijks barbecues aangestoken.
Experts verwachten dat de piek bij goed barbecueweer fors minder is dan in andere jaren. Een deel van de vleesvoorraad is al verwerkt tot barbecuevlees. Daarnaast zit er vlees in particuliere opslag in verband met de Russische boycot. Dit moet ook nog op de markt komen, wat op termijn de prijs drukt.
Een nieuwe balans tussen vraag en aanbod is de enige manier om de varkensprijzen weer op peil te krijgen. De vraag verhogen door stunten is daarbij echter geen optie, dit is niet goed voor slachterij en boer. Een structureel hogere vraag zou beter zijn. De consumptie van varkensvlees is juist licht dalend.
Ook het openen van de Russische grens biedt niet dit gewenste resultaat. Daar is inmiddels fors geïnvesteerd in de eigen varkenshouderij. Wel is de afzet naar China momenteel goed. Dat land investeert ook fors in varkens. Daarmee lijkt enkel een rem op het aanbod het tij te kunnen keren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer