Minder strenge bouwregels per 1 juli voor particulier opdrachtgeverschap

Minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst heeft onlangs nieuwe wijzigingen aangekondigd voor de voorschriften van het Bouwbesluit. Daarin zijn de technische eisen opgenomen waar nieuwe en bestaande gebouwen en/of bouwwerken minimaal aan moeten voldoen. Wat gaat er veranderen? Pieter Stox, bouwkundig adviseur bij Arvalis, licht het toe.

Datum vergunning

‘Nieuw is dat, wanneer er gebouwd wordt onder particulier opdrachtgeverschap, een groot aantal nieuwbouwvoorschriften vervalt’, vertelt Stox. ‘De voorschriften voor de bestaande bouw vormen dan de ondergrens. Het gaat om voorschriften op het gebied van bruikbaarheid, daglicht, afscheidingen, trappen en hellingbanen. Voor publieke gebouwen gaan strengere eisen gelden als het gaat om de toegankelijkheid voor mensen met een lichamelijke beperking.’

De datum dat de vergunning (omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen) wordt ingediend of gestart wordt met een vergunningsvrij gebouw, is bepalend voor welke eisen uit het bouwbesluit gelden.
Bij aanvragen die ingediend zijn voordat de wijzigen ingaan, gelden de oude strengere regels. Bij aanvragen die zijn ingediend na de wijzigingen in het Bouwbesluit gelden de nieuwe, minder strenge eisen uit het Bouwbesluit. De verwachting is dat dit per 1 juli 2015 zal zijn.
Stox: ‘De geldende eisen uit het Bouwbesluit zijn de minimale eisen waaraan een bouwwerk moet voldoen. Vaak is het wenselijk om extra maatregelen en voorzieningen aan te brengen voor extra comfort.’
Vragen over dit onderwerp? Pieter Stox beantwoordt ze graag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer