Kamer: alternatief dierrechten melkvee

De Nederlandse veehouderij nadert het fosfaatplafond. Daarmee dreigen ook de dierrechten voor melkvee te worden ingevoerd. Verschillende partijen in de Tweede Kamer dringen er bij staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) op aan om alternatieven te zoeken voor de invoering van dierrechten.

Kamer%3A+alternatief+dierrechten+melkvee
© Twan Wiermans

Maar de staatssecretaris wil daar vooralsnog niet van weten. 'Als de veehouderij door het fosfaatplafond heen gaat, moet ik een ring leggen om de sector.' Zij geeft aan dat dierrechten de meest effectieve optie zijn.

Op het departement wordt al wetgeving voorbereid om dierrechten voor de melkveehouderij in te kunnen voeren als dat nodig blijkt te zijn.

Fosfaatproductieplafond

Voorlopige cijfers van het ministerie geven aan dat 2014 in totaal 168 miljoen kilo fosfaat is geproduceerd door de totale Nederlandse veehouderij. Het nationale fosfaatproductieplafond is 172,9 miljoen kilo fosfaat.

Partijen als CDA, CU en SGP dringen er bij de staatssecretaris op aan om alternatieven te onderzoeken. Maar Dijksma wil eerst de fosfaatproductiecijfers over 2014 afwachten.

Alternatieven

'Het stoort me dat de staatssecretaris alleen dierrechten noemt', zegt Kees Romijn, LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij. 'We denken als zuivelsector ook al na over alternatieven.'

De VVD stelt dat Brussel innovatie in de mestverwerking frustreert door mineralenconcentraat niet als kunstmestvervanger te erkennen. Dijksma erkent dat die innovatie in Brussel wordt gefrustreerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer