Teeltvoorschriften ondergebracht bij EZ

De uitvoering van de zelfopgelegde teeltvoorschriften voor de akkerbouwsector komt voor rekening van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in opdracht van het ministerie van Economische Zaken (EZ).

Teeltvoorschriften+ondergebracht+bij+EZ
© Agrifirm

Het ministerie onderkent het belang van de autonome akkerbouwteeltvoorschriften voor het milieu en de exportpositie van de sector. EZ brengt de zelfregulerende regelgeving onder in de Plantenziektenwet (PZW) en de Zaaizaad- en Plantgoedwet (ZPW).

Liever bij BO Akkerbouw

De voorkeur van de akkerbouwsector ging er aanvankelijk naar uit om de teeltvoorschriften onder te brengen bij de nieuwe BO Akkerbouw. Echter vanuit de EU is besloten dat brancheorganisaties alleen voor de financiering van onderzoek gebruik mogen maken van een algemeenverbindendverklaring.

De vakgroep Akkerbouw van LTO Nederland benadrukt dat uitvoering en handhaving van groot belang zijn voor het draagvlak van de zelfopgelegde teeltvoorschriften. Volgens EZ zullen de procedures niet afwijken van de manier waarop Productschap Akkerbouw omging met de voorschriften.

Adder onder gras

Het opleggen van boetes bij een overtreding zorgt volgens LTO in de nieuwe situatie voor een adder onder het gras. PZW en ZPW schrijven geen bestuurlijke boetes uit en het niet naleven van de regels wordt beschouwd als een overtreding.

Bij boetes vanaf 100 euro wordt een aantekening gemaakt in het Uittreksel Justitiële Documentatie. Dit staat gelijk aan het verkrijgen van een strafblad.

Strafblad

LTO vindt dit veel te ver gaan. In een reactie zegt de organisatie dat het niet zo kan zijn dat een akkerbouwer een strafblad krijgt voor het niet naleven van de teeltvoorschriften.

'Dit is funest voor het draagvlak van de teeltvoorschriften. Er is snel actie nodig om deze tekortkoming te repareren', meldt beleidsmedewerker Jeroen Kloos namens de vakgroep akkerbouw van LTO Nederland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer