BO+Akkerbouw+start+akkerbouwcertificering
Nieuws
© Nieuwe Oogst

BO Akkerbouw start akkerbouwcertificering

Het handboek en de telershandleiding voor het Voedsel- en Voederveiligheidscertificaat Akkerbouw (VVAK) voor het seizoen 2015-2016 zijn vanaf nu beschikbaar.

VVAK en de onderliggende gewasmodules worden beheerd door het Akkerbouw Certificeringsoverleg. Voorheen werd dit gefaciliteerd door Productschap Akkerbouw (PA).

Nu is deze taak overgenomen door de Brancheorganisatie Akkerbouw (BO Akkerbouw).

Financiering

Omdat een teeltheffing niet meer mogelijk is, vindt de financiering van VVAK plaats door een opslag op de nota van de Controlerende Instelling (CI). Per VVAK-gewasmodule en de gewascertificaten is dat 2,50 euro per jaar.

Een teler met consumptieaardappelen, granen en suikerbieten betaalt dus 7,50 euro extra. CI zorgt voor afdracht aan BO Akkerbouw.

Module GZP

Het gewascertificaat voor granen, zaden en peulvruchten (GZP) komt met ingang van seizoen 2015-2016 te vervallen. Het voormalige PA was de beheerder van dit certificaat. Telers krijgen vanaf nu een VVAK-certificaat met daarop vermeld de module GZP.

Het handboek en de telershandleiding VVAK 2015 zijn te vinden op de website van BO Akkerbouw, onder certificering op de menubalk.

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  80 %
 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  50 %
Meer weer