Friese+lening+voor+maximaal+400+boeren
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Friese lening voor maximaal 400 boeren

Maximaal vierhonderd boeren kunnen een muizenlening aanvragen als Provinciale Staten woensdag hiervoor tien miljoen euro beschikbaar stellen. De boeren moeten een minimale schade hebben van 31.250 euro.

Povincie Fryslân werkt de lening voor boeren met muizenschade uit. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de ministeries van Economische Zaken, Binnenlandse zaken en de Europese Commissie.

Via de regeling die nu wordt opgesteld verwacht de provincie een langlopende lening te kunnen verstrekken met een looptijd van vijftien jaar. Hiervan zijn de eerste vijf jaar aflossingsvrij.

Rentevaste periode

Er zit een rentevaste periode van vijf jaar aan vast, tegen 3,5 procent rente. Maximaal 80 procent van het schadebedrag mag worden vergoed.

Daarbij geldt een minimale schadeomvang van 31.250 euro en een maximale schadeomvang van 150.000. Dat leidt tot leningen van minimaal 25.000 en maximaal 120.000 euro.

Taxatie

De provincie doet haar best de openstelling van de leningen gelijk te laten lopen met de afronding van de eerste eindtaxaties van de schade aan de graslanden, geeft ze aan.

De taxatierapporten die worden opgesteld bij de tweede taxatieronde (eindtaxatieronde) zijn namelijk vereist voor de aanvraag van een lening.

Grasopbrengst

Deze ronde start wanneer het verlies van de grasopbrengsten goed meetbaar is. Naar verwachting is dit eind april/begin mei.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer